19-årige Thomas har fået stjålet sin identitet

16. august 2021 | Digitale krænkelser | 3 min.

Trusler om vold, vrede opkald og beskeder fra mennesker, der tror, han har snydt dem. Det er oplevelser, Thomas har måttet leve med, siden han fik stjålet og misbrugt sin identitet. Se Thomas fortælle, hvordan det hele startede. Videoen præsenteres af TV 2 ECHO i samarbejde med NetSikker fra Telenor.

Alt for mange oplever digitale krænkelser

Hver femte voksne dansker har været udsat for digitale krænkelser, og 57% har ikke fået hjælp til at håndtere problemet. I samarbejde med TV 2 ECHO sætter vi fokus på Digital Tryghed og på, hvor svært det er at stå alene i kampen mod digitale krænkelser. Det er blevet til fem videoer, hvor modige danskere fortæller om deres oplevelser med digitale krænkelser.

Få hjælp ved digitale krænkelser
Få hjælp ved digitale krænkelser

Få hjælp ved digitale krænkelser

Det kan være svært at få hjælp, hvis man får hacket sin profil. Hos Telenor står du ikke alene, hvis det sker for dig.
NetSikker sikrer dig hjælp, hvis du bliver udsat for digitale krænkelser som fx falske profiler, uønsket billeddeling eller digital mobning. NetSikker er inkluderet i alle mobilabonnementer.

Sådan indleder Thomas sin historie. Hans Facebook-profil blev hacket for otte måneder siden, da han ville sælge et ”skin” - en visuel udsmykning af våben i Counter Strike. Herfra gik det rigtig stærkt. Han ved nu, at der er blevet svindlet for over 500.000 kr. i hans navn. Thomas modtager stadig trusler, opkald og beskeder fra mennesker, der er blevet snydt økonomisk i hans navn. En hel flok har tilmed opsøgt ham hjemme, hvor han bor: 

 

Frygter for udviklingen

Frygter for udviklingen

Thomas fortæller, at han er bekymret for de trusler han får. Han frygter også, at han skal betale alle de penge tilbage, der er blevet svindlet for i hans navn. Hvordan vil misbruget udvikle sig, og bliver der oprettet kviklån i hans navn? Nu har han ovenikøbet fået en bøde fra politiet, hvor hans identitet igen er blevet misbrugt.

 

Thomas kan stadig se sin profil på Facebook, men han kan ikke selv få adgang til den. Gerningsmanden har sat et nyt profilbillede ind, men ellers ligner profilen den, han oprindeligt oprettede. Som Thomas selv siger i videoen, bruger gerningsmanden hans profil til at skabe tillid hos andre, for at komme afsted med sin svindel.

Hvad kan du selv gøre for at beskytte din profil?

Hackere er smarte, men du kan gøre det sværere for dem at hacke dine profiler på sociale medier med totrinsgodkendelse. Det koster ikke noget og er nemt at sætte op.