Anne-Mette var udsat for digital sexafpresning

20. maj 2021 | Digitale krænkelser | 3 min.
En helt almindelig februardag i 2019 får Anne-Mette en besked fra en ukendt Facebook-profil. Vedhæftet er et billede af hende nøgen, som hun ikke selv har taget. Anne-Mette forstår ikke, hvor billedet kommer fra, da hun aldrig selv har sendt nøgenbilleder eller sagt ja til at få taget billeder i en intim situation.

quote

Jeg har aldrig selv taget nøgenbilleder, så derfor synes jeg, at det hele var lidt mærkeligt.

Beskeden kommer fra en engelsktalende mand, der vil have Anne-Mette til at sende flere fotos, hvilket hun afslår.

 

Efter en måneds tid modtager Anne-Mette en ny besked fra endnu en engelsktalende mand, der igen gør opmærksom på de intime billeder. Nu på en chat-side på Reddit. Også denne gang afslår Anne-Mette at sende et billede.

Anne-Mette melder sagen til politiet

Efter henvendelserne tager Anne-Mette kontakt til Politiet, hvor hun i sin anmeldelse vedlægger screenshots med de intime billeder som bevis. Anne-Mette ved stadig ikke, hvem og hvornår billederne af hende er taget.

 

Efter anmeldelsen har Anne-Mette en følelse af, at politiet ikke tager hendes anmeldelse seriøst. Det skal også vise sig, at sagen hurtigt bliver henlagt, da det ifølge politiet ikke er muligt at spore de profiler, hvor henvendelserne kommer fra.

Sexafpresningen tager til

I mellemtiden får Anne-Mette en tredje henvendelse. Nu er tonen mere truende. ”Han lagde ud med nogle enormt grænseoverskridende komplimenter, og med det samme tænkte jeg, at det nok havde noget at gøre med de her billeder igen”, fortæller Anne-Mette.

 

Det havde rigtigt nok noget at gøre med de delte billeder: ”Han skrev, at han var i pornoindustrien, og at han ville have nogle flere billeder, så han kunne se mig lidt mere an".

Da Anne-Mette ikke vil sende billederne, begynder manden at afpresse og true hende:

quote

Han havde fundet mig på Facebook og spurgte mig, hvordan min familie mon ville have det med at se de her billeder.

Afpresningen fortsætter:

"Herefter gik der ikke lang tid, før han sendte et billede af listen af mine følgere på Instagram, hvor han spørger mig, hvad mine mandlige følgere mon ville tænke, hvis de modtog sådan nogle billeder?"

Det var her, at det for alvor gik op for Anne-Mette, at hun var offer for digital sexafpresning – eller sextorsion, som er det engelske navn for fænomenet.

 

”Hvis jeg ikke sendte flere billeder af mig selv, så ville han dele det med andre”.

 

Anne-Mette kontaktede politiet igen, kort tid efter at afpresningen var startet. Det var dog svært at kontakte politiet denne gang, da Anne-Mette følte, at politiet havde taget meget let på sagen første gang.

 

”Jeg følte mig mega magtesløs”.

Vidste du at ...

Fra 2018 til 2020 steg antallet af anmeldte digitale sexkrænkelser fra 577 til 1.442 – en stigning på 150%

Store psykiske konsekvenser

Herefter fulgte en svær periode for Anne-Mette, hvor hun gemte sig for omverdenen: ”Jeg pakkede mig ind i min lejlighed, jeg trak gardinerne for, og jeg havde rigtigt svært ved at handle ind – jeg var så bange for, at nogen havde set de her billeder af mig”.

 

Tanken om at fremmede mennesker havde set intime billeder af Anne-Mette, fik store psykiske konsekvenser for hende:

quote

Det var så grænseoverskridende for mig, og jeg har senere udviklet angst som følge af oplevelsen.

Efter hele oplevelsen med digital sexafpresning har Anne-Mette haft svært ved at danne relationer til nye mennesker, ligesom hun følte sig fuldstændig magtesløs, da hun bad om hjælp:

quote

Jeg følte virkelig, at jeg manglede nogen, der kunne guide mig lidt igennem, hvad jeg skulle stille op i det her – jeg følte mig enormt alene med det.

Usikkerheden er det værste

Anne Mette har ikke modtaget flere henvendelser, men hun har stadig ikke fundet ud af, hvem der tog billederne af hende og hvem der startede med at dele billederne af hende:

"Min sag er ikke opklaret overhovedet – jeg har brugt de sidste to år på at affinde mig med, at der pludselig kan komme en besked og dukke nogle billeder op af mig et eller andet sted på nettet".

Anne-Mette slutter af med at fortælle, at hun ville ønske, at der havde været adgang til mere rådgivning og hjælp, da hun fandt sig selv midt i en svær situation:

quote

Jeg synes, det er fedt, at Telenor sætter fokus på det her – for 2 år siden anede jeg ikke, hvor mange der har været udsat for det. Jeg følte mig alene, da jeg selv stod i det. Dét at tale om det, men også at få hjælp fra nogen, der ved noget om det – det manglede jeg rigtig meget dengang.

Det er ulovligt at dele nøgenbilleder uden samtykke

Det er ulovligt at dele nøgenbilleder uden samtykke

Det kan være svært at tale om, hvis der er blevet delt et krænkende billede. Ingen skal stå alene i denne svære situation. Derfor er NetSikker inkluderet i mobil- og internetabonnementer fra Telenor. Så står du aldrig alene, hvis du bliver udsat for digitale krænkelser. NetSikker er en service, der udbydes i samarbejde med HELP Forsikring.

Andre personlige historier

Se alle