Få styr på din online sikkerhed med disse fire trin

30. december 2022 | Sikker på nettet| 3 min.
Hvor sikker er du, når du er på nettet? Online sikkerhed er vigtigt, men det kan være svært at følge med. For hvor skal du starte? Hvornår er det godt nok? Og hvordan skal du nogensinde danne overblik over et område, der hele tiden udvikler sig?

Heldigvis behøver det ikke være så svært. På bare en time kan du nemlig øge din online sikkerhed betragteligt, hvis du følger de råd, vi har samlet til dig her. Så sæt dig godt til rette, og gå i gang - vi lover, at det er en overkommelig opgave.

1. Få styr på dine adgangskoder

Er du en af de mange danskere, der genbruger dine adgangskoder flere steder på nettet? Så er det her tip det vigtigste, du kan følge. For ellers får hackerne meget nemt ved at få adgang til alt fra din Facebook-profil til din bankkonto – og hvor du ellers genbruger den samme adgangskode. Derfor er det vigtigt, at du har forskellige adgangskoder til de ting, du laver på nettet.  

 

Sådan gør du:  

  • Lav en liste over alle de steder på nettet, du har en profil, hvor du logger ind – lige fra dit MitID (eller NemID) til dit lokale pizzeria. Er der nogle steder, du bruger den samme adgangskode? 

2. Lav sikre adgangskoder

De fleste adgangskoder er så forudsigelige, at de er nemme at gætte for hackere. Derfor er det vigtigt, at du lærer at lave sikre adgangskoder.  

 

En sikker adgangskode er lang (gerne otte tegn eller flere) og består af en kombination af så mange forskellige elementer som muligt: store bogstaver, små bogstaver, tal og tegn (f.eks. bindestreger, skråstreger og parenteser).  

 

Sådan gør du:  

  • Find et ord på otte tegn eller flere. Erstat nogle af bogstaverne i ordet med andre elementer. Kig fx efter bogstaver i ordet, der kunne ligne tal. Bogstavet o ligner fx et 0 (nul), og i og l ligner lidt et 1-tal, mens E med lidt god vilje ligner et spejlvendt 3-tal. Brug både store og små bogstaver, og sæt et udråbs- eller et spørgsmålstegn på til sidst. Ordet ”fiskehejre” kan fx blive til ”F1skeh3jre?!”.  
  • Du kan også vælge titlen på din yndlingssang eller yndlingsfilm, og så gøre det samme som i eksemplet ovenfor. Det kan være lidt nemmere at huske. Så bliver ”Pretty woman” fx til ”Pr3ttyW0man!”. Eller du kan lave en adgangskode ud af et ferieminde (fx ”It@li3n2022”) - så kan du også tænke på det dejlige minde hver gang, du logger ind, og det er jo ikke så dårligt! 

3. Tal med hinanden…

Vidste du, at din familie, venner og andre bekendte også kan have indflydelse på din online sikkerhed? Ofte prøver hackere nemlig også at få adgang til deres ofres kontaktpersoner. Så hvis dem, du kender, ikke har styr på deres IT-sikkerhed, kan du hurtigt blive den næste, der kommer i hackernes søgelys.  

 

Derfor er det godt at tale med hinanden om internetsikkerhed. Tal med dine børn, børnebørn eller forældre. På den måde kan I hjælpe hinanden og lære noget om hinandens svage punkter – måske finder I ud af, at nogen har brug for hjælp til online shopping, eller at I har nemmere ved at gennemskue svindel og manipulation, når I får talt det igennem med hinanden.  

 

Sådan gør du:  

  • Tal med folk, du kender om hvordan I bruger internettet. Hvornår er I nervøse for at gøre noget? Hvornår er I bekymrede på andres vegne? Se om der er noget, I kan hjælpe hinanden med. Læs evt. denne artikel sammen og bliv klogere på forskellige online svindelnumre: 5 typer af online svindel du bør være opmæksom på

4. …og tal med HELP

Hvis du har et mobil- eller internetabonnement hos Telenor, kan du få gratis rådgivning i online sikkerhed af en jurist. Vores mobil- og internetabonnementer har nemlig NetSikker, som er en service, der giver dig juridisk hjælp, hvis du bliver svindlet af en webshop, eller hvis du bliver udsat for en digital krænkelse. Det indebærer også, at du kan få gratis rådgivning på forhånd, hvis der er noget, du er bekymret for. 

 

Hvis du har opgraderet til vores cyberforsikring NetSikker Plus, kan du også få rådgivning om ID-tyveri (ligesom du selvfølgelig også kan få juridisk hjælp, hvis du bliver udsat for ID-tyveri). 

 

Sådan gør du:  

  • Skriv de spørgsmål ned, du har om webshopsvindel og digital tryghed. Er du bekymret for, at nogen deler intime billeder af dig eller dine børn? Er du i tvivl om, hvad du skal gøre med en phishing-mail? HELP Forsikring vil gerne hjælpe dig med at besvare dine spørgsmål, eller tage hånd om din sag, hvis ulykken allerede er sket. Kontakt HELP på telefon 39 90 09 00 eller ved at sende en mail til kontakt@helpforsikring.dk 

Bonustip til dig, der har NetSikker Plus: Aktivér ID Vagt

Hvis du har Telenors cyberforsikring NetSikker Plus, har du også en service, der kan holde øje med dine personlige oplysninger og advare dig, hvis de bliver lækket på nettet. Den service hedder ID Vagt, og du finder den i Mit Telenor appen.

 

Du skal selv aktivere ID Vagt for at den kan hjælpe dig. Du aktiverer ID Vagt ved at logge ind på Mit Telenor med dit MitID eller NemID, og så tilføje de oplysninger, du vil have ID Vagt til at holde øje med. ID Vagt kan holde øje med op til 10 oplysninger, og du bestemmer selv, om det skal være e-mailadresser, betalingskortnumre eller en blanding af begge dele. Når du har tilføjet en oplysning, holder ID Vagt øje med, om den dukker op i et datalæk, og advarer dig hvis det sker.

 

Sådan gør du:  

Relaterede artikler

Se alle