Sarah Grunevald som er med i Spektisk kampagne
3. juni 2025 | Vær skeptisk online

Sarah Grünewald: ”Jeg føler mig ikke særlig tryg online”

De fleste kender Sarah Grünewald som skuespiller og vært i Vild med dans – altid smilende, energisk og fuld af liv. Men selv for en, der lyser op på skærmen, kan der gemme sig oplevelser, som sætter spor. Sarah har, ligesom mange andre danskere, oplevet usikkerheden og tvivlen, der følger med digital svindel.

De fleste kender Sarah Grünewald som skuespiller og vært i Vild med dans – altid smilende, energisk og fuld af liv. Men selv for en, der lyser op på skærmen, kan der gemme sig oplevelser, som sætter spor. Sarah har, ligesom mange andre danskere, oplevet usikkerheden og tvivlen, der følger med digital svindel.

Sammen med sin gode ven Rasmus Brohave har Sarah sagt ja til at være ambassadør i Telenors kampagne Vær skeptisk online, der sætter fokus på den voksende trussel fra digital svindel, og hvordan vi kan ruste os bedre imod den. Sarah og Rasmus blev præsenteret for en række eksempler på mails, sms’er og webshops, hvor de skulle vurdere, om det var ægte eller svindel. Det var sværere, end de havde troet.

Test dig selv: Kan du spotte, om eksemplerne er ægte eller svindel?  

 

For Sarah er det vigtigt at tale højt om, hvor nemt det kan være at blive snydt – og ikke mindst, hvor svært det kan være at stå alene med følelsen bagefter. 

 

”Jeg synes, falske hjemmesider bliver lavet så godt, at det er så svært at gennemskue. Jeg har virkelig været i tvivl mange gange. Især hvis jeg er alene – og ikke lige har nogen at spørge,” fortæller Sarah. 

Sarah Grunewald og Rasmus Brohave som sidder og læser noget op

1 ud af 3

har været udsat for digital svindel.

Jeg synes, falske hjemmesider bliver lavet så godt, at det er så svært at gennemskue.

– Sarah Grünewald

En falsk ferie til Marokko

Hun griner lidt, da hun tænker tilbage på en af sine egne store (næsten) svipsere. ”Det dummeste jeg har gjort,” siger Sarah og ryster på hovedet, ”var næsten at købe en ferie gennem et rejseselskab, som slet ikke fandtes.” Hun havde udset sig en tur til Marokko og var allerede begyndt at researche på caféer og restauranter. Det var først i sidste øjeblik, at noget virkede forkert, og hun fandt ud af, at rejseselskabet slet ikke eksisterede.

 

Og det er ikke det eneste tilfælde. Sarah fortæller om et andet eksempel, hvor hun faktisk endte med at blive snydt. Hun fandt nogle lamper på en webshop, og den så helt ægte og professionel ud. Lamperne kostede 1.800 kr., så det var også en realistisk pris. Det viste sig, at det var svindel – lamperne var fyldt med søm og var ubrugelige. Sarah fortæller, at hun aldrig fik sendt dem retur. ”Jeg gav op. Man føler, man kæmper med spøgelser, der ikke er der. De sidder et sted i udlandet og er jo umulige at få fat i.”

 

Se videoen, hvor Sarah fortæller hele historien:

Tavsheden gør det værre

”Jeg har faktisk ikke fortalt min mand det,” siger hun med et lidt skævt og forsigtigt smil. ”Fordi jeg føler mig dum.” Det er netop den følelse, der får mange til at tie stille, når de bliver snydt. Sarah understreger, at vi skal bryde den tavshed. ”Det sker ofte, når vi er alene – og vi skammer os. Men det skal vi holde op med. Vi skal tale højt om det, for så kan vi lære af hinanden og hjælpe med at forebygge, at andre bliver udsat for det samme.” 

En skepsis, der vokser med erfaringen

Sarah er ærlig omkring, hvor svært det er at gennemskue digital svindel. ”På en skala fra 1-10 i forhold til at opdage svindel, ligger jeg nok på 3. Men i forhold til hvor skeptisk jeg er, så er jeg oppe på 8.” Hun har været i tvivl mange gange – særligt i de øjeblikke, hvor hun har været alene og ikke har haft nogen at spørge. Det er en sårbarhed, hun ikke er alene om. 

 

Hun fortæller også, hvordan det bliver mere og mere personligt. ”Jeg kan slet ikke ha’ alle de her falske sms’er, hvor de fx skriver ”hej mor”. De lærer os jo at kende og hvordan vi kommunikerer. Det føles som et brud på noget trygt.” 

Et digitalt fællesskab, vi skal styrke

At være en del af kampagnen har haft en stor betydning for Sarah. ”Det gør, at jeg ikke føler mig så alene.” Hun ser det som et vigtigt skridt, at Telenor sætter fokus på digital tryghed. ”Der er brug for en voksen – nogen, vi kan gå til. Og det, at Telenor igen går forrest, det er bare mega vigtigt.” 

 

Sarah har især lært én ting, hun gerne vil give videre: Skru ned for tempoet. Tag dig god tid, og husk din skepsis. 

Skru ned for tempoet. Tag dig god tid, og husk din skepsis.

– Sarah Grünewald

Test din viden om digital svindel – og få tips til hvordan du kan blive mere skeptisk online. Sarah Grünewald fik 1 ud af 5 rigtige. Hvor mange rigtige kan du få?