Sandie blev forelsket i en falsk profil

01. september 2021 | Digitale krænkelser | 3 min.

Sandie var 25 år, da hun mødte "Jesper" på en datingside. Problemet var bare, at Jesper ikke eksisterede i virkeligheden. Han var en falsk profil, der blev brugt af en person, som begyndte at chikanere Sandie. Se videoen, hvor hun fortæller sin historie. Videoen præsenteres af TV 2 ECHO i samarbejde med NetSikker fra Telenor.

Alt for mange oplever digitale krænkelser

Hver femte voksne dansker har været udsat for digitale krænkelser, og 57% har ikke fået hjælp til at håndtere problemet. I samarbejde med TV 2 ECHO sætter vi fokus på Digital Tryghed og på, hvor svært det er at stå alene i kampen mod digitale krænkelser. Det er blevet til fem videoer, hvor modige danskere fortæller om deres oplevelser med digitale krænkelser.

Få hjælp ved digitale krænkelser
Få hjælp ved digitale krænkelser

Få hjælp ved digitale krænkelser

Det kan være utrolig svært, hvis der er blevet delt et krænkende billede uden dit samtykke. Ingen skal stå alene i denne svære situation. NetSikker sikrer dig hjælp, hvis du bliver udsat for digitale krænkelser som fx uønsket billeddeling, digital mobning eller falske profiler. NetSikker er inkluderet i alle mobilabonnementer.

Troede, at de havde noget specielt sammen

Hun følte sig heldig. Hun havde fundet kærligheden.

Han var en flot muskuløs fyr. Han var omsorgsfuld og sendte mange søde og kærlige beskeder. Sandie følte, at de havde noget helt specielt sammen. Hun faldt pladask for ham og var sikker på, at det var hendes livs kærlighed. Der var bare ét problem, som Sandie beskriver det:

Sandie fortæller, hvordan hendes og Jespers relation hurtigt udviklede sig. De udvekslede intime og private informationer med hinanden, og hun følte sig tryg ved ham. Hun følte også, at hendes følelser blev gengældt. Det føltes rigtigt:

 

"Selvom man ikke har set personen, så føles det lige så rigtigt, som hvis man havde mødt hinanden ’in real life’."

Efter noget tid begynder Sandie at undre sig over, at Jesper ikke vil sende nye billeder, mødes, ringes ved eller være på Facetime. Hun presser på, for at få lov at se ham ”live”. Da det ikke sker, begynder hun at undersøge, hvem han er. Da finder hun ud af, at han ikke eksisterer:

 

”… jeg sporer så tilbage, at den her Jesper-karakter, det er et billede af en fyr, der kommer fra Ukraine. Det gør egentlig også, at jeg begynder at blive mere bange for, hvem er det egentlig, der sidder bag den her skærm. Hvem er det, der har fået alle de her meget intime og private ting at vide om mig?”

 

Det har haft store følelsesmæssige konsekvenser for Sandie. Hun stolede på en, der misbrugte hendes tillid. Ni år efter er hun stadig ikke helt kommet sig over oplevelsen af at blive narret på den måde.

Sandie er langt fra den eneste, der har oplevet at blive forelsket i en falsk profil. De fleste tror ikke, det vil ske for dem. Uanset hvad er det vigtigt at være på vagt over for falske profiler. I december 2020 slettede Facebook 1,3 milliarder falske profiler. Det siger noget om, hvad der er på spil (Kilde: Facebook).

Læs, hvordan du spotter en falsk profil

Digitale krænkelser og fordomme

Digitale krænkelser og fordomme

Sandie var en af deltagerne i et lille eksperiment, hvor et panel skulle gætte, hvilke former for digitale krænkelser, fem unge havde været udsat for. Mon deres fordomme holdt stik? Det kan du se i videoen.

 

Hvem har sendt nøgenfotos til en falsk profil? Hvem er blevet svindlet ved køb af EM-billetter? Hvem er blevet mobbet og b.la. kaldt 'misfoster'? Hvem har fået stjålet og misbrugt sin identitet? Og hvem er blevet forelsket i en falsk profil?

Få hjælp til digitale krænkelser

Du kan få hjælp, hvis du bliver udsat for digitale krænkelser som fx digital mobning, falske profiler eller uønsket deling af private billeder.  Læs mere om NetSikker her.