Romeo sendte nøgenbilleder til en falsk profil

26. august 2021 | Digitale krænkelser | 4 min.

Som 12-årig skrev Romeo med en jævnaldrende pige på Snapchat. Troede han. I virkeligheden var det en voksen mand, der fik hundredevis af drenge til at sende nøgenbilleder af sig selv. Videoen præsenteres af TV 2 ECHO i samarbejde med NetSikker fra Telenor.

Alt for mange oplever digitale krænkelser

Hver femte voksne dansker har været udsat for digitale krænkelser, og 57% har ikke fået hjælp til at håndtere problemet. I samarbejde med TV 2 ECHO sætter vi fokus på Digital Tryghed og på, hvor svært det er at stå alene i kampen mod digitale krænkelser. Det er blevet til fem videoer, hvor modige danskere fortæller om deres oplevelser med digitale krænkelser.

Få hjælp ved digitale krænkelser
Få hjælp ved digitale krænkelser

Få hjælp ved digitale krænkelser

Det kan være svært at få hjælp, hvis man får hacket sin profil. Hos Telenor står du ikke alene, hvis det sker for dig.
NetSikker sikrer dig hjælp, hvis du bliver udsat for digitale krænkelser som fx falske profiler, uønsket billeddeling eller digital mobning. NetSikker er inkluderet i alle mobilabonnementer.

Sådan lyder starten på Romeos historie. Han fortæller, hvordan han som 12-årig sender et billede til en jævnaldrende pige. Hun har sendt ham nøgenbilleder af sig selv, og derfor sendte han nogle billeder til hende. Han var overbevist om, at pigen på billedet, også var den han skrev med, som han siger, ”jeg tænkte virkelig ikke over, at det kunne være en anden person, som sad bagved, som jeg ikke gad tale med.”

Da Romeo begynder at skrive sammen med pigen, er han åben og nysgerrig, som man er, når man begynder et venskab. Det er pigen også. Men det er et trick, som groomere typisk bruger. En groomer er en voksen, der opbygger et tillidsforhold til et barn med henblik på at begå overgreb mod barnet. Udveksling af billeder er ofte en del af groomingprocessen. Læs mere om det her.

 

 

Politiet ringer til Romeos far

Politiet ringer til Romeos far

To år efter at Romeo har sendt billedet til pigen, får hans far, Claus, et opkald fra politiet:

 

"Romeo skal til afhøring hos politiet"

 

Her bliver Claus gjort opmærksom på Snapchatsagen. Det viser sig, at pigen, Romeo har skrevet med, er en mand, der nu er 35 år. Med beviser og vidneforklaringer, bliver manden tiltalt for at have krænket mere end 100 drenge over Snapchat.

 

Selvom Romeo godt ved, at det ikke var hans skyld – og at det altid er krænkerens skyld i sådan en situation - fortæller han, at det var pinligt at snakke med sine forældre om det:

Men Romeo har fået både støtte og opbakning af sine forældre. Han fortæller, hvordan hans far hjalp ham:

 

”Han bakkede mig op i stedet for at sige, at det var dumt af mig eller ansvarsløst.”

 

Desværre er der alt for mange børn, der ikke taler med deres forældre om digitale krænkelser. Måske er de flove eller i tvivl om, hvad det er, de har været udsat for. I Romeos familie er de enige om, at man skal tale om sådan noget uanset hvor pinligt det føles. Det er den bedste måde at få det bearbejdet på.

Snapchatsagen

I december 2020 blev Romeos krænker idømt seks års fængsel for digitale sexkrænkelser i ”Snapchatsagen”. Manden var i besiddelse af børneporno af drenge helt ned til femårsalderen. Han har anket dommen og ankesagen venter. Læs mere om grooming – internettets børnelokkere her.

Digitale krænkelser og fordomme

Digitale krænkelser og fordomme

Romeo var en af deltagerne i et lille eksperiment, hvor et panel skulle gætte, hvilke former for digitale krænkelser, fem unge havde været udsat for. Mon deres fordomme holdt stik? Det kan du se i videoen.

 

Hvem har sendt nøgenfotos til en falsk profil? Hvem er blevet svindlet ved køb af EM-billetter? Hvem er blevet mobbet og b.la. kaldt 'misfoster'? Hvem har fået stjålet og misbrugt sin identitet? Og hvem er blevet forelsket i en falsk profil?