Sådan udnytter hackerne din e-mailadresse

1. december 2021 | ID-tyveri | 3 min.
Det lyder måske ikke så slemt, hvis du får at vide, at din e-mailadresse er blevet lækket på nettet. Men det kan desværre ende med at få alvorlige konsekvenser. Her i artiklen bliver du klogere på, hvad nogle af konsekvenserne er, og lærer hvorfor det er vigtigt, at du beskytter både din e-mail og dine adgangskoder.

Phishing mails

Kræver ikke adgangskode

 

Et af de mest udbredte online svindelnumre er phishing, hvor du modtager e-mails fra cyberkriminelle, der udgiver sig for at være en anden – fx en person, du kender og stoler på, eller en virksomhed, som fx din bank, Skat eller Digitaliseringsstyrelsen.

 

For at sende phishing-e-mails har hackerne ikke engang brug for din adgangskode – de sender dig bare en e-mail og håber, at du reagerer. Det kan derfor få alvorlige konsekvenser, hvis din e-mail er blevet lækket på nettet.

Tjek om din e-mailadresse er blevet lækket her.

 

En meget almindelig phishing-metode er at forsøge at manipulere modtageren til at opgive følsomme oplysninger som adgangskoder, bankoplysninger, mm. ved at udgive sig for at være fra fx din bank. Ofte indeholder mailen et link eller en vedhæftet fil, som inficerer din computer med malware, når du klikker på det (malware er en sammenskrivning af ordene malicious software, og er en samlebetegnelse for programmer, der er designet med henblik på at gøre skade på din mobil eller computer).

 

Læs her, hvordan et phishing-opkald førte til at Ulla fik stjålet 100.000 kr.

Udgiver sig for at være dig

Kræver adgangskode

 

Hvis en hacker først har fået adgang til din e-mail, kan de sende phishing-e-mails til dine kontakter med dig som afsender. Her kan de bede din familie, venner og kolleger om at trykke på et link eller downloade et dokument, som så indeholder malware.

 

I nogle tilfælde er det nok bare at bruge dit navn og din e-mailadresse som afsender. Men hackernes succesrate stiger, hvis de også efterligner din måde at skrive på, så dine kontakter tror på, at det faktisk er dig, der har sendt mailen.

 

Uanset hvor gode, hackerne er til at efterligne dig, og hvor mange af dine kontakter, de får narret, er det ubehageligt at stå som afsender på noget, der snyder folk du kender for penge, eller installerer virus på deres computer. Læs de tre tegn på, at din e-mail er blevet hacket. 

Vidste du at ...

50% af os danskere genbruger den samme adgangskode flere steder på nettet.

Få adgang til andre konti

Kræver adgangskode

 

Hvis hackerne først har knækket adgangskoden til din e-mail, er der med andre ord ret stor sandsynlighed for, at de også kan logge på andre tjenester, hvor du bruger den samme kode. Især hvis din adgangskode er nem. Og desværre har de fleste meget lav adgangskodesikkerhed. Ifølge NordPass er 123456 den mest brugte – og mest hackede – adgangskode, ligesom password også ligger højt på listen.

 

Når cyberkriminelle forsøger at knække din adgangskode, så foregår det ikke manuelt. Der sidder ikke en hacker og indtaster den ene kode efter den anden i håbet om at ramme rigtigt på et tidspunkt. Det hele er automatiseret, og ved brug af forskellige værktøjer, kan de få 100 milliarder gæt af kodeord i sekundet. Det tager derfor kun få sekunder at gætte de nemme adgangskoder.

 

Ofte er det ikke engang nødvendigt for hackerne at knække din kode. De kører bare et program, som prøver de 5.000 mest almindelige adgangskoder, hvilket giver dem adgang til ca. 20% af alle konti! Hvis du har den dårlige vane at bruge den samme adgangskode overalt, mangler de kun at finde ud af dit brugernavn på de andre tjenester, som i mange tilfælde er din e-mailadresse.  

 

En anden mulighed er, at hackerne bruger din e-mail til at nulstille adgangskoder på de andre konti. Så kan de selv vælge en anden adgangskode, få kontrol over de pågældende konti, og låse dig ude i processen.

Stjæle din identitet

Kræver adgangskode

 

Din identitet bliver ikke nødvendigvis stjålet, fordi nogen har fået fat i din e-mailadresse. Men hvis hackerne får indsamlet nok oplysninger om dig, kan det være den yderste konsekvens. Hvis nogen får adgang til din e-mail-konto, vil de nemlig sandsynligvis være i stand til at indsamle en masse personlige oplysninger om dig. Og det er kombinationen af personlige oplysninger, der gør det relevant for svindlerne.

 

Hvis de først har adgang til din e-mail-konto, kan de ofte finde andre personlige oplysninger om dig, som din adresse, dit fulde navn, telefonnummer og måske endda dit CPR-nummer. Når hackerne har samlet nok information, kan de bruge det til at optage et lån eller bestille ting i dit navn. 

 

Læs historien om, hvad der skete, da Thomas fik stjålet sin identitet her.

Er du blevet stjålet?
Er du blevet stjålet?

Er du blevet stjålet?

Med NetSikker Plus får du nu også ID Vagt - en tjeneste, der advarer dig, hvis dine oplysninger bliver lækket på nettet.

Tre ting, du kan gøre for at forbedre din e-mailsikkerhed

Relaterede artikler

Se alle