6 tips til at spare strøm – og penge – på mobil, computer og streaming

16. september 2022 | Tips | 3 min.
Energikrisen har for alvor ramt os, og det gør ondt i pengepungen. Heldigvis er der mange steder, du nemt kan spare på strømmen – også uden, at du skal foretage de helt store ændringer. Nogle steder kan du spare rigtig meget i hverdagen, mens andre punkter mere er i kategorien ”mange bække små”. Her får du en række gode råd til, hvordan du kan spare på dit strømforbrug på din mobil og dit internet.

Vidste du at ...

du kan spare op til 95% af elforbruget på at streame gennem Chromecast eller Apple TV i stedet for at streame gennem din spillekonsol?

Streaming

Danskerne har for alvor taget streaming til sig. Faktisk har streaming overhalet flow-tv som vores foretrukne måde at se film og tv på. Heldigvis er der rigtig mange ting, du kan gøre for at minimere dit strømforbrug, uden at det betyder, at du skal stoppe med at streame. Her er to gode råd til at minimere dit streaming-strømforbrug: 

 

1. Drop at streame gennem din spillekonsol 

Vidste du, at du kan spare op til 95% af elforbruget på at streame, hvis du streamer gennem Chromecast eller Apple TV i stedet for at streame gennem din spillekonsol? Spillekonsoller er nemlig gigantiske strømslugere. Så drop at streame fra dem, og brug dem kun når du skal spille videospil. 

 

2. Skru ned for opløsningen og spar masser af strøm og data 

Hvis du går bare et enkelt trin ned i opløsning når du ser video, mere end halverer du strømforbruget! Og ofte kan du faktisk ikke se forskel – især ikke på små skærme. Så prøv dig frem, og find den laveste opløsning, der stadig giver dig en god oplevelse. Du vil nok synes, det er sjovere med en højere opløsning, når du ser en episk film på den kæmpe tv-skærm i stuen, mens du kan nøjes med mindre når du skal se en kattevideo på YouTube eller deltage i et videomøde fra hjemmekontoret. 

Vidste du at ...

trådløse opladere bruger op til 50% mere strøm end almindelig opladning med et kabel?

Mobiler

Din mobil er et vigtigt redskab for dig. Du kan ringe, tage flotte billeder, dele de flotte billeder på sociale medier, surfe på internettet, tjekke bustider, finde vej og alt muligt andet, som gør din hverdag nemmere og sjovere. Derfor handler vores tips ikke om, at du skal skrue ned for alt det gode. I stedet har vi to råd, der ikke kræver særligt meget af dig, men som alligevel gør din pengepung lidt gladere: 

 

3. Drop trådløse opladninger når du kan 

Vidste du, at trådløse opladere bruger op til 50% mere strøm end almindelig opladning med et kabel? Men der er meget, du kan gøre for at spare på strømmen når du oplader din mobil. En mulighed er, at du bruger trådløs opladning i form af en power bank når du løber tør for strøm på farten, mens du lader op på den traditionelle måde derhjemme. 

 

4. Sluk for opladeren når du er færdig med at lade op 

Når du ikke bruger dine apparater, men der stadig er tændt på kontakten, bruger de stadig strøm. Nogle apparater bruger meget strøm i standby, mens andre bruger ret lidt. Men det er et forbrug, som nemt kan skæres væk, uden at du selv kommer til at lide afsavn i din hverdag.  

 

Derfor er det også smartest, hvis du ikke lader din mobil op, mens du sover – det er nemlig de færreste, der har lyst til at stå op midt om natten for at slukke for en stikkontakt. 
Det gælder i endnu højere grad, hvis du bruger en trådløs oplader. De har nemlig et relativt højt standbyforbrug. 

Computere

Vi har brug for internettet hver dag - både til arbejde og fornøjelse. Og meget af vores internetforbrug foregår på computere. Derfor har vi også samlet to råd, der kan gøre rigtig meget godt for dit strømforbrug: 

 

5. Sluk på kontakten og undgå standbyforbrug 

Kan du huske rådet om at slukke din mobiloplader på stikkontakten når du var færdig med at bruge den? Det gælder også for din computer – men husk at gemme de filer, du arbejdede på først! 

 

6. Indstil din computer til at gå i vågeblus 

Du kan indstille din computer, så den nærmest går i standby når du ikke bruger den. Det kaldes slumretilstand, hvis du har en Windows-computer og vågeblus, hvis du har en Mac. Funktionen hjælper dig, når du fx glemmer at slukke på kontakten inden du går ud af døren, eller hvis du bliver fanget i noget, der endte med at tage længere tid end du havde regnet med. En god tommelfingerregel er, at du skal indstille din stationære computer til at gå i slumretilstand/vågeblus efter 10-15 minutter uden brug, og din bærbare til at gå i slumretilstand/vågeblus når du lukker skærmen ned. Du kan også indstille hvornår skærmen skal slukke. 

 

Hvis du har en Windows-computer, kan du bruge denne guide til at se, hvordan du slår slumretilstanden til.

 

Har du en Mac, kan du bruge denne guide til at se, hvordan du slår vågeblus-funktionen til (husk at vælge, hvilken udgave af styresystemet, du har i drop down-menuen øverst i artiklen).

Hvad kan du ellers gøre?

Uanset om det handler om streaming, mobiler, computere eller noget helt fjerde, er der nogle emner, som går igen, når du vil spare på strømmen. 

 

Du kan finde en lang række apps, som overvåger elpriserne døgnet rundt, så du kan planlægge dit strømforbrug efter hvornår elpriserne er lavest. Bare søg efter “app til elpriser” - så kommer der mange muligheder frem.  

 

Ellers er der især to af rådene fra denne artikel, der sagtens kan bruges på mange andre områder også. Det ene er at slukke dine apparater på stikkontakten, så du minimerer dit standbyforbrug.  

 

Det andet er at skabe overblik over, hvad du bruger strøm på, og hvad du synes er vigtigt for dig. Så kan du bedre tage stilling til, hvad du har brug for, og hvad du egentlig sagtens kan undvære.  

Relaterede artikler

Se alle