Undgå at blive snydt af én, der ikke findes!
I gamle dage gemte røveren sig bag en paryk, et falsk skæg eller store briller. I dag er det mere avanceret, når scammere - eller netsvindlere - opretter falske profiler, for at lokke dig til at afgive dine oplysninger eller på anden måde snyde dig.
Vidste du at ...
Kilde: Facebook
Sådan spotter du en falsk profil
Det Kriminalpræventive Råd har udarbejdet en række råd til, hvordan du kan spotte falske profiler på Facebook, Instagram, Snapchat og andre sociale medier. Vi har udarbejdet en tjekliste på baggrund af rådene. Den kan du bruge til at genkende en falsk profil, hvis du bliver kontaktet af én, du ikke kender.
Tjekliste til falske profiler
Husk, at noget af dét, der kendetegner en falsk profil, også kan være udtryk for, at det er en helt ny profil lavet af en person, der ikke er vant til det sociale medie endnu. Genkender du navnet, kan du kontakte personen og høre, om han eller hun nu også har sendt dig en anmodning. Så finder du hurtigt ud af, om profilen er ægte - og får genopfrisket kontakten med én, du måske ikke har set længe 😉
Hvad skal du gøre med falske profiler?
Har du mistanke om, at den profil, der har kontaktet dig, er falsk, skal du først og fremmest lade være med at klikke på links eller besvare beskeder fra profilen. Er du kommet til at acceptere venneanmodningen, skal du fjerne den igen eller helt blokere profilen. Så kan svindleren ikke sende nye anmodninger til dig igen under samme profil.
Du bør også kontakte det sociale medie og anmelde profilen. På den måde er du med til at bekæmpe digital kriminalitet.