Pas på dine oplysninger – bankernes farvel til NemID har nemlig medført stigning af svindel
Nu er det slut med NemID. Bankerne overgik nemlig d. 31. oktober til MitID, og det medførte en stor øgning af forskellige former for svindelaktivitet. Politiet har modtaget anmeldelser om alt fra en stigning i antallet af phishing-forsøg til svindlere, der forklædte sig som politi og ringede på døren hos folk for at bede om deres NemID og bankoplysninger.
Det lader med andre ord til, at en masse svindlere har forsøgt at udnytte skiftet fra NemID til MitID inden NemID blev irrelevant, og i den forbindelse har de benyttet sig af, at mange danskere har haft brug for hjælp med overgangen. Og det er desværre ikke første gang, det sker.
Læs også: Politiet advarer om MitID svindel
Derfor har vi samlet fire gode råd til dig. Du kan bruge rådene, hvis du er bekymret for at blive udsat for online svindel (uanset om det er phishing eller decideret ID-tyveri), men du kan også bruge dem til at tale med en ven, en kollega eller et familiemedlem, du er bekymret for:
1) Stol ikke på nogen, der beder om dine personlige oplysninger
Hverken NemID, MitID, din bank, digitaliseringsstyrelsen eller andre offentlige institutioner kunne nogensinde finde på at bede om dine personlige oplysninger. Hverken over e-mail, SMS eller opkald. De dukker heller ikke op på din adresse fysisk.
2) Lad være med at trykke på forkortede links
Hvis nogen bruger et forkortet link, skal du ikke stole på dem. Et forkortet link starter fx med bit.ly/ og så en række bogstaver eller tal. I en SMS kan du se linket direkte i teksten. I en mail kan du se om et link er forkortet ved at holde musen over linket uden at klikke på det. Så kommer der en lille boks frem over linket, hvor der står, hvor linket leder hen.
3) Kender du en, du er bekymret for? Tal med dem
Er du bekymret for, at nogen du kender falder for et MitID-svindelnummer? Så tal med dem om, hvordan de passer på deres oplysninger. Send dem evt. denne artikel, eller Telenors oversigt over svindelformer, det er vigtigt at være opmærksom på.
4) Ring til HELP og få hjælp og vejledning på forhånd
Hvis du har et mobil- eller internetabonnement hos Telenor, har du også Telenor Tryghedspakke, som giver juridisk hjælp ved digitale krænkelser og svindel på webshops. Phishing falder under kategorien digitale krænkelser, og du behøver ikke engang være blevet udsat for det for at få hjælp. Du kan også bare kontakte HELP Forsikring for at få forebyggende råd og vejledning af en af deres jurister. Læs mere om Telenor Tryghedspakke.
Læs også: Lær at gennemskue fup på nettet
Hvis du er faldet for et svindelnummer og blevet udsat for ID-tyveri, så følg disse råd fra HELP Forsikring for at begrænse skaden:
- Hvis du har Udvidet Tryghedspakke, så kontakt HELP Forsikring med det samme. Du bliver tilknyttet en jurist, der tager hånd om din sag for dig, og hjælper dig med alt fra at anmelde ID-tyveriet til at få dine penge igen – også hvis det skulle ende i en retssag.
- Hvis du ikke har Udvidet Tryghedspakke: Anmeld selv sagen til politiet med det samme, og bed om en kopi af politianmeldelsen. Hvis svindlerne misbruger dine kontooplysninger, kan du få problemer i en evt. retssag, hvis du ikke har politianmeldt svindlen.
- Kontakt din bank og fortæl dem hvad der er sket. Spær dit MitID og betalingskort.
- Opret en kreditadvarsel på borger.dk. En kreditadvarsel sætter en markering på dit CPR-nummer om, at du advarer mod at der bliver ydet lån i dit navn. En kreditadvarsel kan være med til at bestemme, at en virksomhed afslår at låne dig penge – hvilket er rigtig godt, hvis din identitet er blevet stjålet, og det er en anden end dig, der beder om lånet.
- Hold øje med din bankkonto og anmeld med det samme til banken, hvis du ser transaktioner, du ikke selv har foretaget.
- Tjek også på kreditstatus.dk om der er nogen, der har oprettet en låneaftale i dit navn, som du ikke kan genkende
- Dokumentér alt så godt som muligt. Hvis svindlerne kontakter dig, så gem også de beskeder. Det er en stor hjælp for politiet.
Få hjælp, hvis du bliver svindlet
Vidste du, at du kan få hjælp hos Telenor, hvis du bliver udsat for online svindel? Med Udvidet Tryghedspakke fra Telenor kan du nemlig få juridisk rådgivning og retshjælp, hvis du bliver udsat for økonomisk kriminalitet eller ID-tyveri som følge af phising eller lignende svindelnumre.