3-trinsguide til sikker brug af gratis WiFi

12. April 2021 | Sikker på nettet | 2 min.

Mange sparer på deres dataforbrug ved at logge på WiFi-nettet på caféen, biblioteket, i bussen og andre offentligt tilgængelige steder. Men man skal passe på, for det er ikke altid sikkert. Følg vores tretrinsguide, så du kan føle dig mere tryg på gratis WiFi-netværk.

Sådan bruger du gratis WiFi fornuftigt

1

Log på det rigtige netværk

Sørg for, at du logger på det netværk, der hører til stedet. Er du fx på en café, kan du spørge en medarbejder, hvad deres gæste-WiFi helt præcist hedder. Spørg også om koden til netværket. Hvis du kan logge på med koden, ved du, at du har fundet frem til det rigtige netværk.

Hackere kan finde på, at lave netværk med navne, der ligner caféens netværk. Hackerens netværk har typisk ingen adgangskode. Hvis du kommer til at bruge det falske netværk, vil hackeren nemt kunne følge med i, hvad du laver på nettet og aflure dine oplysninger..

 

2

Slå din firewall til

Har du taget computeren med for at sidde og arbejde et offentligt sted, bør du slå din firewall til. En firewall er et program, der sørger for at undersøge og scanne alt, hvad der kommer ind på din computer via netværket. Programmet opfanger og advarer om virus og andres adgang til din computer. Sådan gør du:

På en PC med Windows
Klik på Start og åbn Indstillinger. Under Opdatering og sikkerhed vælger du Windows sikkerhed og derefter Firewall og netværksbeskyttelse. Slå profilen Offentligt netværk til.

På en Mac

Klik på æbleikonet og gå ind i Systemindstillinger og vælg Sikkerhed & anonymitet. Klik på fanen Firewall og derefter Slå firewall til.

3

Sørg for antivirus og stærke adgangskoder

Uanset hvor du bruger din computer, tablet eller smartphone, bør du have et effektivt antivirusprogram for at holde trojanske heste, orme og andre virustyper ude. De mest kendte, gratis programmer kan være udmærkede løsninger til personligt brug.

Du bør også bruge stærke adgangskoder - både for at åbne din computer, tablet eller smartphone - og til din mailkonto, sociale medier og andre steder, hvor du har personlige oplysninger. De stærkeste adgangskoder er lange fx med deciderede sætninger, der indeholder specialtegn, tal og store bogstaver.


Hvis du synes, det er svært at huske dine adgangskoder, kan du bruge en password manager. Den gratis app LastPass fungerer godt på både iPhones, iPad og Android-telefoner og -tablets. Se vores tips til stærke passwords her.

 

Hold øje med hængelåsen

Hold øje med hængelåsen

Vidste du, at nogle browsere, som Chrome og Firefox, viser en hængelås, hvis websiden er sikker? Den er værd at holde øje med, hvis du er på en side, som beder dig afgive personlige oplysninger.

Du kan også tjekke, om adressen begynder med https:// og ikke kun http://. Det lille s i adressen betyder, at siden er sikker.

Kilde: ForbrugermagasinetTænk