Det er ulovligt at dele krænkende og seksuelle billeder af andre uden deres samtykke

12. april 2021 | Digitale krænkelser | 2 min.
Det kan virke som et let, uskyldigt, lille klik at videresende eller dele billeder, der er kommet fra andre. Men det kan være meget grænseoverskridende og have store konsekvenser for den, der får delt et krænkende billede af sig selv.

Omvendt kan det også have konsekvenser - og være strafbart - for den, der deler billedet. Det er derfor en fordel at kende reglerne og vide, hvad du skal gøre, hvis du får tilsendt eller selv har sendt et billede eller en video, der er stødende, intimiderende eller på anden måde grænseoverskridende.

Fem gode råd

1

Send eller del aldrig krænkende billeder

2

Slet krænkende billeder

3

Stop spredning

4

Sig fra

5

Søg rådgivning

Send eller del aldrig krænkende billeder

Alt andet end et klart ‘ja’, er et tydeligt ‘nej’.
Hvis du ikke tydeligt og entydigt har fået lov til at dele et billede eller en video af et andet menneske, har du ikke ret til at dele og sende det videre til andre. Det samme gælder også, hvis du selv sender et intimt billede. Vidste du fx, at det kan være strafbart at sende et nøgenbillede af sig selv til én, der ikke har sagt ja til det?

Hvis du er i tvivl, så spørg om lov, inden du deler billeder o.l. af andre. Måske føler du ikke selv, at de billeder, du deler er intime eller personlige - men det gør den anden part måske. Mens den ene synes, noget er sjovt, vil en anden synes, det er pinligt eller krænkende. Vi har alle vores grænser, som skal respekteres. Spørg derfor, inden du deler billedet af din fulde ven fra festen eller videoen af din veninde hjemme på altanen.

Vidste du at ...

Du ved at dele et nøgenbillede uden samtykke, kan blive dømt for blufærdighedskrænkelse, hvor strafferammen er bøde eller fængsel op til 2 år? Ved deling af seksuelle billeder af mindreårige under 15 år, kan strafferammen fordobles med fængsel op til 4 år.

Slet det straks!

Har du billeder eller videoer liggende med seksuel eller krænkende indhold, som du ikke har fået lov til at gemme, skal du slette dem. Det skal du gøre på dine sociale medier og alle dine digitale platforme, dvs. på computeren, din cloud, i Messenger, Dropbox og på mobilen.

Hvis du har fået et pornografisk billede eller en video af en person, som er under 18 år, skal du slette det, da det er strafbart at gemme - også selvom du ikke sender det videre til nogen.

 

Stop spredningen

Hvis du, uden at have fået lov, er kommet til at dele et billede eller en video med krænkende eller seksuelt indhold, skal du kontakte dem, du har sendt det til og bede dem om at slette det med det samme.

Har du lagt et seksuelt eller krænkende billede eller en video af andre på nettet, skal du skrive til dem, der styrer hjemmesiden eller det sociale medie, du har lagt det på og forklare, at det skal fjernes hurtigst muligt.

 

Du kan blokere og anmelde krænkende indhold på Facebook, Instagram og andre sociale medier og på den måde være med til at stoppe krænkelserne.

Søg rådgivning

Søg rådgivning

Hvis du har brug for rådgivning, enten fordi du selv har været udsat for digitale krænkelser, eller er kommet til at udsætte andre for det, er hjælpen kun et telefonopkald væk.

 

Hos Telenor har du NetSikker inkluderet i dit mobil- og internetabonnement. Det er en service, som bekæmper digitale krænkelser og betyder, at du aldrig står alene, hvis uheldet er ude.

Værd at vide:

Har du fået delt et krænkende billede af dig selv ufrivilligt, kan du melde det til politiet. Sørg for at dokumentere det, fx med et screenshot af delingen.
Læs 'Emilies' historie: Snapchat billeder blev delt på nettet

Læs 'Emilies' historie: Snapchat billeder blev delt på nettet

Det kan have store psykiske og personlige konsekvenser, når private billeder deles uden samtykke. Man står ofte alene med en følelse af skam - sådan skal det ikke være. Læs 'Emilies' historie og find ud af, hvordan hun fik hjælp.

Relaterede artikler

Se alle