Forældreguide: Få styr på privatindstillingerne til Snapchat, Instagram og TikTok

Så snart dit barn har sin telefon i hånden, øger det muligheden for at de kan blive kontaktet eller overvåget af mennesker, de ikke kender. Derfor er det ekstremt vigtigt, at du som forælder ved, hvordan du skal indstille dit barns privatindstillinger

Af samme årsag har vi lavet en guide til privatindstillingerne i nogle af de mest populære apps til børn og unge:

Snapchat

Er dit barn teenager, så er Snapchat næsten helt uundgåeligt at komme udenom. Men alt er ikke helt privat “på snappen”, med mindre dit barn går igennem nogle enkelte indstillinger først. Se med forneden.

 

Begræns omfanget af kontakt og overvågning fra fremmede

 

  1. Tryk på profilbilledet i toppen. Gå til menuen Indstillinger (et tandhjul oppe til højre) scroll ned til ‘Hvem Kan…’-sektionen.
  2. Tryk først på ‘Kontakt Mig’ og vælg ‘Mine Venner’. Nu er det kun de brugere, dit barn har tilføjet, der kan kontakte og følge med.
  3. Tryk derefter på ‘Se Min Historie’ og vælg ‘Mine Venner’. Dette stopper fremmede fra at følge med i dit barns daglige historier, ofte omtalt som ‘Stories’.
  4. Vi anbefaler også at vælge ‘Tilføj Hurtigt’ og slå fluebenet fra. Snapchat forklarer, at det er en funktion, der findes rundt omkring i Snapchat, og som gør det lettere at tilføje venner. Det er dog i forvejen let at tilføje venner på normal vis, hvilket er mere sikkert.

 

Overvej til sidst at tage en snak med dit barn om ‘Se Min Placering’, der tillader at alle venner kan følge med i, hvor dit barn befinder sig. For at undgå dette, aktivér ‘Ghost Mode’.

 

Det er dog en populær feature, som barnet måske gerne vil have slået til. Hvis I aftaler dette, bør barnet være helt sikker på at alle venner på deres Snapchat er hvem de giver sig ud for at være.

Instagram

Instagram er blevet et meget populært medie i Danmark og især for de danske teenagere. På Instagram er der to muligheder at sætte profilen op på: åben profil eller privat profil. Når profilen er åben, kan alle vælge at følge med og se alt, hvad der bliver lagt op. Dette gælder både for normale billeder men også Instagram Stories.

 

Det anbefales at børns profiler forbliver private for at bevare kontrollen over, hvem der har adgang til børnenes indhold og private informationer. Alle der vil følge og være venner med dit barn kan i stedet anmode om det.

 

Det er let at slå til.

 

  1. Gå til profilen nede i højre hjørne og tryk oppe i højre hjerne på de tre streger.
  2. Gå derefter til Indstillinger (et tandhjul i bunden) og tryk på Privatindstillinger og Sikkerhed.
  3. Tryk på Konto og Privatindstillinger
  4. Derefter tryk på Privat Konto for at slå det til.

TikTok

Med TikTok, det tidligere Musical.ly, kan personer lave små film af sig selv, mens de mimer til deres yndlingsnummer. Når man er tilfreds med sin video, kan man uploade den på sin profil.

 

Danske børn og unge har virkelig taget tjenesten til sig, og det anbefales at man overvejer om profilen også her skal være privat, så fremmede ikke kan følge med.

 

Sådan gør du profilen privat:

 

  1. Gå til Indstillinger
  2. Tryk på Privatindstillinger og indstillinger.
  3. Vælg Privatliv og Sikkerhed og slå funktionen til.

 

Vær opmærksom på, at selvom dit barns TikTok profil er privat, så er profilbillede, profilnavn og profiltekst stadig tilgængeligt for andre brugere. Derfor er det vigtigt, at der ikke fremgår personlige oplysninger heri.

Overvej også Facebook

Selv om Facebook måske er mindre populært hos dit barn, findes der stadig indstillinger, der er vigtige at være opmærksomme på - også for dig som forælder.

 

Man kan bl.a. bestemme, hvem der skal kunne kontakte én, hvem der kan se ens opslag og om søgemaskiner uden for Facebook skal kunne linke til ens Facebook side. Er dette ikke slået fra, vil det automatisk være slået til, og dette anbefaler vi ikke.

 

Her er et direkte link til at gå igennem privatindstillingerne på Facebook. Vælg det øverste punkt på listen for at få Facebook til at guide jer gennem de vigtigste indstillinger.