Gode råd til at forstå Minecraft

Byg en rutsjebane, rid på en lama eller start en krig mod flyvende delfiner. Minecraft er spillet, hvor (næsten) alt kan lade sig gøre. I år kan Minecraft fejre, at det er 10 år siden, at den første udgave så dagens lys. I dag har spillet over 112 millioner månedlige spillere. Men hvad ved du, som forælder, egentlig om Minecraft. Vi har lavet en forældreguide, som kan gøre dig klogere på, hvorfor dit barn spiller Minecraft.

Torsdag den 31. oktober 2019

Hvad er Minecraft?

Minecraft handler om at bygge. Få din karakter til at indsamle træ, sten og andre materialer. Med dine materialer kan du bygge en underjordisk labyrint, et bjerg af sprængstoffer eller alt muligt andet, som din fantasi kan forestille sig. Med materialerne kan du støbe en skovl, en armbrøst eller en rustning lavet af diamanter. Minecraft giver dig altså muligheden for at skabe din egen verden sammen med andre spillere eller alene. Derfor bruges Minecraft også som et redskab i undervisningen, da det bidrager til børnenes faglige og sociale evner.

 

Minecraft har ikke noget specifik mål andet end at bygge. Dog findes der en række game-modes, hvor du kan kæmpe mod zombier, riddere og andre spillere.

Hvorfor er Minecraft populært lige nu?

I 2017 udgav folkene bag Minecraft en udgave af spillet til Windows, som kan bruges i skolen. I dag har flere skoler allerede taget spillet ind som en del af undervisningen. Minecraft underviser børn og unge i matematik og geometri på en sjov måde, og lærer også børn og unge, hvordan man samarbejder om og udvikler gode ideer til at skabe et fælles spilunivers.


I det originale Minecraft er teamwork og fælles koordinering også essentielt for at skabe gode oplevelser. Oplevelser, der både udvikler samvær med hinanden og styrker fællesskabet. Dette kan man opnå i multiplayer-mode, men man behøver ikke spille med andre for at have det sjovt. Rigtig mange nyder også at fordybe sig i egne kreationer i Minecrafts singleplayer-mode. Begge game-modes er delt op i det såkaldte survival mode, hvor man kan arbejde mod- og kan dø til omgivelserne, og creative mode, hvor man er udødelig og kan bygge med ubegrænsede midler. Sidstnævnte sætter virkelig kreativitet i fokus og man kan sågar også flyve. Det skaber frihed til at barnet kan koncentrere sig om at bygge en stor verden uden forstyrrelser, hvor kun fantasien sætter grænser.

Hvad skal man som forælder være opmærksom på?

Ligesom at der fra tid til anden popper en notifikation op på din telefon med en ny softwareopdatering til din iPhone eller Android, så opdaterer Minecraft løbende spillet i nye versioner. Det kan være svært for nogle at sætte sig ind i et spil, der hele tiden udvikler sig og tilpasser sig nye generationer af børn og unge. Derfor har vi lavet en liste med gode råd til forældre. 

 

Penge

Den nyeste udgave af spillet til PC og Mac koster 180 kr. Spillet kan også fås som app i Google Play og App Store fra 55 kr.

Hvis du eller dit barn gerne vil prøve kræfter med Minecraft uden at betale for det, kan man lige nu spille Minecraft Classic - den originale, 10 år gamle udgave af spillet - helt gratis i sin webbrowser. Det kunne jo være, at du bliver dit barns nye bedste Minecraft-kammerat.

 

Vold

Selvom man kan dræbe monstre, dyr og hinanden med sværd, bue og pil og andre simple våben, indeholder Minecraft forholdsvis lidt vold og upassende indhold. Der er ingen blod og karakterne ligner mest af alt LEGO-figurer. 

 

Sprog

Minecraft har som så mange andre spil en chat-funktion, der gør det muligt for børn at kommunikere med hinanden inde i spillet. I spilverden er det normalt, at du bruger et alias eller et kaldenavn til din karakter. Det kan give børn og unge en følelse af anonymitet, når de spiller, som kan fremprovokere et sprog, de normalt ikke ville bruge i den rigtige verden, hvor de ikke kan gemme sig bag et alias. Derfor er det ikke altid til at kontrollere, hvordan børn og unge snakker til hinanden inde i spillet. Det kan være en god idé at tage en snak med dit barn om, hvordan man taler online, og hvordan et grimt sprog har effekt på det barn, der sidder på den anden side af skærmen.

 

Bliv klogere på, hvordan børn taler til hinanden online. Læs om vores #digitalpænt initiativ.

 

Hvis du gerne vil sparre dit barn for at blive udsat for ubehageligt sprog eller lign. i Minecrafts chatfunktion, er det muligt at slå chatrummet fra.

 

Strategi

I visse game-modes, som fx. førnævnte Survival eller Adventure, hvor andre personer har skabt banerne, har barnets karakter mulighed for at dø. Når en karakter dør starter man forfra dér, hvor karakteren sidst mistede livet. Mister karakteren livet, mister man alle de mange materialer, man har indsamlet, og det kan for især små børn være svært at håndtere et meget stort tab. Derfor kan det være en god ide for dit barn at bruge tid på at bygge en solid base, hvor man kan gemme og opbevare alt det træ, sten og andre vigtige genstande, som der er blevet fundet i Minecraft-verden. På den måde behøver dit barn ikke starte helt forfra, når karakteren bliver dræbt af en anden spiller eller mister livet ved et uheld.

Ordbog

Hvis du overhører dit barn sige ord, som du ikke helt forstår, så frygt ej. Vi har samlet de mest essentielle ord, der hjælper dig med at forstå børnenes sprog i Minecraft.

 

Bedrock: Bliver du ved med at grave efter materialer i en nedadgående retning vil du på et tidspunkt ramme bunden, hvor du ikke kan komme længere. Bunden kaldes for Bedrock.

 

Crafting Table: Stedet, hvor du kan fremstille ting ud fra dine indsamlede materialer.

Chest: Stedet, hvor du opbevarer materiale, udstyr og våben.

 

Creeper: Et snug monster, der sniger sig ind på dig og eksploderer.

 

Enderman: Et højt, mørkt monster, der ikke gør dig noget, så længe du ikke kigger det direkte i øjnene.

 

Mining: Når en spiller indsamler materialer, som træ, sten og jern mm.

 

Modding: Minecraft fungerer som et stort open-end univers. Det betyder, at en tredjepart har mulighed for at lave udvidelser til spillet. Når du installerer en udvidelse kaldes det for modding.

 

Mobs: Mobs er en samling af dyr og monstre. En mob kan være venlig - bestående af små dyr, eller fjendtlig - bestående af zombier og skeletter mm.

 

Spawn: Et udtryk der bruges, når din karakter genopstår efter at have mistet livet.

 

The End: I et af Minecrafts konkurrerende game-modes starter du med ingenting og bygger dig til sejr. Ved sejr kan du vælge at kæmpe mod en stor drage i en anden dimension kaldet The End.

 

World: Når du opretter et nyt spil, laver Minecraft en ny verden til dig. Du kan også kreere din egen verden fra bunden af.