Råd til børn: Sådan forebygger og stopper du digital mobning

Her er nogle gode råd om, hvad du kan gøre for at stoppe digital mobning.

implementering af internet

Forebyg digital mobning

Du skal ikke acceptere, at andre behandler dig dårligt 

Det er dig selv, der bestemmer, hvad du oplever som ubehageligt og sårende. En god huskeregel er, at du ikke skal finde dig i mere drilleri på internettet og mobilen, end hvad du ville gøre i det virkelige liv.

 

Husk også, at du aldrig skal dele dit password med andre.

 

Fortæl det til nogen, du stoler på 

Tal med dine forældre, venner, søskende, en lærer eller en pædagog. Synes du, det er vanskeligt at tale med nogen, du kender, er der også flere professionelle tjenester, som du kan kontakte via chat, mail eller telefon. Der møder du voksne, som lytter og tager dine følelser alvorligt. Det er helt anonymt og gratis:

 

 

Lad være med at svare tilbage på grimme beskeder og kommentarer 
Selv om det kan være svært, så lad være med at reagere på grimme beskeder eller kommentarer. Det kan ofte føre til mere mobning. Det, som mobberen ønsker, er ofte at fremprovokere en reaktion.

 

Behold bevismaterialet 

Gem eventuelle log eller SMS-beskeder eller tag et screenshot fra en hjemmeside eller en mobilskærm. Det vil gøre det lettere for dig, når du skal vise andre, hvad der er sket. Husk også at skrive dato og tidspunkt, det er sket på.

 

Blokér mobberen 

Du skal ikke finde dig i, at nogen mobber dig – blokér uønskede afsendere og fjern folk fra din venneliste, som ikke behandler dig ordentligt.

Kender du én, som bliver mobbet online?

Støt den som bliver mobbet

Det er vigtigt for personen, som bliver mobbet at vide, at han/hun ikke er alene. Spørg personen, som bliver mobbet, hvordan han/hun har det. Hvis du spørger først, er det lettere for personen at fortælle om det.

 

Giv besked til en voksen – det er ikke at sladre, men at hjælpe 

Det kan være vanskeligt for den person, som bliver mobbet at stoppe mobningen selv. Her kan du hjælpe. Tal med en voksen om mobningen. At fortælle andre om noget ubehageligt er ikke at sladre, men at hjælpe. Sig det til dine forældre, en lærer eller pædagog.

 

Lad være med at sprede mobning

Når du videresender, kommenterer eller liker en ubehagelig besked, en krænkende video eller et billede, som har til formål at såre nogen, så er du selv med til at mobbe. Det er dig selv, som bestemmer, om du vil være med til at sætte en stopper for digital mobning. Husk derfor at behandle andre på nettet, som du selv ønsker at blive behandlet.

 

Rapporter mobning på internettet og på de sociale medier

Du kan rapportere dårlig opførsel til dem, som ejer hjemmesiden, spillet eller app’en. De fleste har en rapporteringsknap eller kontaktinformation. Du kan også kontakte politiet ved alvorlige sager eller hændelser.