5 gode råd om online sikkerhed til dig og dine børn

Brugen af Internettet har givet os mange muligheder, men det bliver aldrig helt risikofrit at færdes online. Med de følgende råd er dit barn bedre klædt på til den digitale verden.

Det bedste råd først: To-trin login

Dine logins er ligesom nøgler til dine allermest private og vigtige oplysninger. Et password til en service er ikke nok. Det anbefales på det kraftigste at tilføje et ekstra lag beskyttelse.

 

To-trin login, også kaldet to-faktor-sikkerhed eller totrinsbekræftelse, er et gratis redskab til dig, der gerne vil føle dig meget mere sikker online.

 

To-trin login betyder helt enkelt, at der er to trin man skal igennem, når man skal logge ind fra en ny telefon eller computer. Det er den samme fremgangsmåde på alle sociale medier og online programmer, hvor du har behov for at logge ind og minder på mange måder om NemID. På Facebook og Google betyder det for eksempel, at du får tilsendt en kode til din telefon, der skal indtastes for at få adgang til din konto. Hvis hackere herefter forsøger at få adgang til dine konti, så skal de stadig bruge din telefon for at få udleveret den ekstra kode.

 

Læs vores korte guide til at sætte to-trins login på Facebook, Instagram og din Google konto her.

Dit password er stadigvæk vigtigt

Facebook, Snapchat og Gmail; mange af dine personlige oplysninger er kun et enkelt password væk. Specielt hvis to-trin login ikke er tilgængelig. Derfor er dét at have et stærkt password stadig noget af det mest essentielle, når man bevæger sig online.

 

Telenors sikkerhedsafdeling anbefaler, at man laver så lange passwords som muligt for at øge sikkerheden bedst muligt, f.eks. ved at skrive deciderede sætninger. At bruge specialtegn, tal og store bogstaver kan også være fordel.

 

Overvej muligheden at du, i fællesskab med børnene, laver nogle sjove og stærke passwords sammen. Måske hedder farmor Marie og er født i 1960. Så kunne et password f.eks. være “jegelskerfarmormarie!” eller en lille historie baseret på navnet, f.eks.: MariehønenRejsteIkkeAlene_1980. På den måde er mulighederne uendelige og hvem ved, måske kan det også føre til lidt hygge og sjov med familien.

 

Når I har fundet nogle stærke passwords, anbefaler vores sikkerhedsafdeling også at de samme passwords ikke bruges til flere medier og services - og hvis du skifter i fremtiden, må det ikke ligne det gamle. Det betyder selvfølgelig at det hurtigt bliver svært at holde styr på mange passwords og derfor kan vi også kraftigt anbefale en såkaldt password manager. Apple har programmet “iCloud Keychain” og LastPass er en gratis app, der fungerer godt til alle enheder.

Hav styr på privatindstillingerne i apps

En smartphone eller en computer er fuld af følsomme oplysninger. Tænk bare på alle de sociale medier du og dine børn bruger dagligt. De rummer alle et hav af følsomme informationer, der helst kun skal være forbeholdt familien. I stedet bliver informationerne delt med andre medier og personer.

 

Et grundigt kig i indstillingerne på de sociale medier anbefales derfor i stor grad af Telenors sikkerhedsafdeling.

 

Klik videre her og læs vores dedikerede indlæg til hvilke privatindstillinger, der bør overvejes på henholdsvis Instagram, Facebook, TikTok, Snapchat.

Dæk webcamet til

Du har måske set det før; et stykke tape, der dækker for kameraet på en bærbar computer.

 

Da næsten alle bærbare computere kommer med et indbygget kamera i disse dage, har hackere også her fundet feje kneb til at overvåge, skaffe sig adgang til private oplysninger og endda afpresse ejerne (som man også kan se et meget dystopisk eksempel på i Netflix-serien Black Mirror).

 

Det anbefales derfor, at webcamet dækkes til samtidig med, at der gøres brug af de andre råd i dette indlæg. Et stykke tape fungerer som det skal, men da det ikke altid er lige praktisk, anbefaler vi at købe en webcam-skjuler. Med den kan du sikre, at selvom dit webcam er blevet aktiveret af en hacker, kan hackeren ikke se noget.

 

Hvad så med smartphonen, tænker du måske? Nogle eksperter advarer at der er en risiko, men vi anbefaler at førnævnte råd omkring to-trin login, et stærkt password og privatindstillinger har højere prioritet ift. online sikkerhed.

Glem ikke antivirus-programmet

Trojanske heste, orme og hoaxes er bare nogle af de mange virustyper, der findes. Selvom antivirus-programmer er blevet anbefalet i årevis er vigtigheden stadig lige stor.

Angreb kan stadig bestå af alt, lige fra hacking, afpresning og identitetstyveri til, at jeres data på harddisken bliver krypteret således, at det ikke kan tilgås. Husk derfor at tage en backup på en ekstern harddisk eller cloud forudsat at der tages højde for sikkerheden.

 

Gratis antivirus-programmer er en helt udmærket løsning til daglig, personligt brug og det anbefales af Telenors sikkerhedsafdeling at benytte sig af dette.

 

Hvis du vil læse mere om online sikkerhed så læs vores indlæg her om gode råd til at hjælpe dit barn imod fake news.