Få styr på privatindstillingerne på de sociale medier

10. juni 2024 | SPURGT?
Hvornår tror du sidst, der var besøg på dine sociale medier af mennesker, som ikke er på din venneliste? Hvad kunne de se? Og har du tænkt over, at dine billeder og posts også kan komme frem, når man søger uden for de sociale medier?

Hvis du aldrig har været inde i dine privatindstillinger, kan alle faktisk se alt, hvad der er på dine profiler. Og det kan potentielt betyde, at du eller dem, der optræder på dine billeder, kan blive udsat for svindel som identitetstyveri eller deep fake-videoer.  
Denne guide hjælper dig til at indstille dine profiler, så du selv har kontrol over, hvem der kan se dit indhold.

Instagram

Instagram-profiler er offentlige som standard, hvis brugeren er over 18 år, mens profilen oprettet. Er din profil offentlig kan alle se dine opslag og følge dig. Vi anbefaler en privat profil til privatpersoner og børn for at bevare kontrollen over, hvem der har adgang til indholdet på profilen.
Gør du din profil privat, er det kun dine godkendte følgere, der kan se, kommentere og “synes godt om” dine opslag og kommentarer. Hvis du “synes godt om” et offentligt opslag, kan alle se det og klikke på dit brugernavn, men kun godkendte følgere kan se dine opslag.

Sådan gør du din Instagram-profil privat:

1


Åbn Instagram og log ind

2


Tryk på tandhjulet nederst til venstre og derefter på Indstillinger

3


Vælg Hvem kan se dit indhold under Konto og privatindstillinger

4


Tryk på den lille slider-knap ud for Privat konto

5


Tryk på Skift til privat for at bekræfte

Facebook

På Facebook har man automatisk en offentlig profil, hvis den oprettes efter at man er fyldt 16 år. Det betyder, at alle kan følge med i alt, hvad der ligger på din profil. Facebook har mange forskellige ting, du kan justere på, når du vil gøre din profil mere privat.

Indstil din Facebook-profil, så den er mere privat:

1


Klik på dit profilbillede øverst til højre på Facebook.

2


Vælg Indstillinger og privatindstillinger og derefter Kontrol af privatindstillinger

3


Vælg hvem der kan se det, du deler?

4


Indstil hvert punkt til Venner eller Bestemte venner.

Indstil målgruppe for opslag

Når du deler indhold på Facebook, kan du vælge en bestemt målgruppe, som er de eneste, der kan se indholdet. Lige under dit navn er der en grå boks med teksten Offentligt. Klikker du på den, får du mulighed for at tilpasse, hvem der kan se opslaget, før du deler.

TikTok

TikTok bliver kritiseret for at høste store mængder af data og for at eksponere ulovligt indhold til brugerne. Medierådet fraråder helt børn at være til stede på TikTok, ligesom både staten og mange virksomheder fraråder de ansatte at have appen installeret.
Vil du stadig gerne bruge appen, anbefaler vi, at du indstiller din profil til at være privat, så fremmede ikke kan følge med.
Vær opmærksom på, at selvom din TikTok-profil er privat, så er dit profilbillede, profilnavn og profiltekst stadig tilgængeligt for andre brugere. Derfor anbefaler vi, at du fjerner personlige oplysninger herfra.

Sådan gør du din TikTik-profil privat:

1


Gå til Indstillinger

2


Vælg Privatliv og Sikkerhed

3


Vælg Privat Konto og slå funktionen til