Gratis spil er sjældent helt gratis: Lær dine børn om tilkøb i apps

Fortnite, Candy Crush, Pokémon Go, og så videre, og så videre. Der findes et hav af spil til smartphone og tablet, som slår sig på at være gratis. Og det er de i mange tilfælde også, men hvad der ligger bag facaden er, at disse spil ofte lokker med ekstra tilkøb inde i appen. Og inden man når at blinke har Anton brugt en formue på at komme videre til næste level i sit spil.

Det kan være svært for især børn at begrænse sin lyst til at købe en ny bane, et smart outfit eller ekstra tilbehør til sin figur, som gør det lettere eller sjovere at spille. Derfor har vi samlet et par gode råd til forældre, der gerne vil gøre sit barn klogere på disse tilkøb.

 

Børnesikring

Det kan være rigtig svært at sige nej til et barn, der gerne vil have ekstra tilbehør til sit spil. Specielt hvis barnet har brug for det ekstraudstyr til sin figur, fordi vennerne også har det. Og når man først har sagt ja, kan det være svært at kontrollere, hvor meget der bliver købt for. Det kan derfor være en god idé at have børnesikring på dit barns tablet eller smartphone. Læs mere om, hvordan du aktiverer børnesikring her

 

Spil med dit barn

Spiludviklere er i høj grad begyndt at gøre spil gratis for derefter at hente penge hjem inde i selve appen. De gør spillet spændende og sjovt, men lokker senere hen med at frigøre flere baner og nye kostumer ved brug af virtuel valuta. En virtuel valuta kan fx. være Gold i Candy Crush eller V-Bucks i Fortnite. Den virtuelle valuta kan man købe sig til med rigtige penge, og her kan det være svært for et barn at skelne mellem værdien af rigtige penge og virtuelle.

 

En måde at lære dit barn om tilkøb er at spille sammen med barnet. Her kan du evt. vise dit barn, at man kan blive ved med at spille gratis, uden at man behøver at tilkøbe ekstra udstyr. Hvem ved - måske det også er sjovt for dig selv at spille med.

 

Social status

Det kan være, at dit barn føler, det er nødvendigt at købe sig til fx. nye baner for at komme videre i spillet eller komme på samme niveau som sine venner for at opnå en tilpas social status. Som forælder kan du overveje at forklare dit barn værdien af genstande. Sammenlign et køb i appen med, hvad man kan købe i den rigtige verden, og forsøg at gør dit barn klogere på, hvad ting koster.

 

Del din viden

En anden mulighed for at gøre dig selv klogere på dit barns spilvaner er at tale med andre forældre. Forhør dig hos dit barns venners forældre for at blive klogere på, hvilken kultur børnene har opbygget omkring virtuel valuta og tilkøb til deres gratis-spil. Det kan nemlig være, at nogle forældre ikke er klar over, at deres børn bruger penge på at spille gratis. På den måde kan I som forældre i fællesskab finde frem til den bedste løsning for jeres børn.

 

Læs også vores blogindlæg: Sådan bliver du en god rollemodel for dit barn.