Fortnite forældreguide: Dette skal du være opmærksom på

Hvis du har børn, der elsker at spille spil, har du sikkert hørt om ‘Fortnite’. Men hvad er det egentlig og hvad går det ud på? Med næsten 250 millioner registrerede brugere* er Fortnite et af de mest downloade og spillede spil nogensinde – og mange børn elsker det. Vi har derfor lavet en forældreguide til dig, hvor du kan få et overblik over, hvad du skal være opmærksom på.

Hvad er Fortnite?

I Fortnite bliver man kastet ud af en bus fra en luftballon og lander på en øde ø sammen med 99 andre. Man kan vælge at spille alene, med en makker eller på hold, med fire spillere. På øen skal man tilintetgøre sine modspillere og det gælder om at være den sidste overlevende. Før man kommer dertil, skal man ud og indsamle sine egne våben og man kan bygge huse, forter og andre ting, der kan bruges i kampen mod modspillerne. Samarbejdet med holdkammeraterne er altafgørende for at få en sejr i hus.

 

Som forældre kan man godt tro, at Fortnite er et voldeligt spil, fordi man skal tilintegøre sine modspillere, men grafikken er langt fra virkeligheden. Der er f.eks. ikke blod, når en spiller tilintetgøres men karakteren bliver blot opløst pixel for pixel.

Hvorfor er Fortnite så populært blandt børn?

Psykologer og spilforskere har fundet ud af, at det er det sociale element, der er den største faktor for, hvorfor børn og unge elsker at spille computer og spil som Fortnite**. Fortnite er et godt eksempel på, at spil kan være en god måde, hvorpå børn kan socialisere, samarbejde og være kreative.

 

Fortnite er en leg i et virtuelt univers og spillet stiller krav til spillernes kreativitet. Dét er også en af grundene til, at det er sjovt at se på, når andre spiller Fortnite f.eks. på streaming platformen ‘Twitch’.

Hvad skal du som forælder være opmærksom på, når dit barn spiller Fortnite?

Fortnite er gratis at spille, men vi anbefaler, at du som forælder er opmærksom på, at det er populært at tilkøbe ekstraudstyr som eksempelvis ‘skins’. Det betyder, at ens karakter kan få nye våben og outfits. Der findes mere end 160 forskellige valgmuligheder, det kan eksempelvis være et pilot kostume eller et aerobic kostume. Dette er ikke gratis, et skin kan sagtens koste flere hundrede kroner og man kan hurtigt blive fristet af at udsmykke sin karakter eller købe det seneste nye outfit. Ekstraudstyret gør ikke, at karakteren bliver bedre. Købene gør kun, at karakteren kan se bedre ud. Selvom det ikke har nogen spilmæssig fordel, er der mange børn, der gerne vil have disse outfits.

 

Aldersgrænsen for at spille Fortnite er 12 år. En god idé kan være, at bruge en times tid sammen med dit barn, på at sætte dig ind i spillet og få en bedre idé om, hvad det egentlig er, de bruger så meget tid på. Derudover kan det være en god idé at aftale bestemte ‘spilletider’ på f.eks. en time eller 90 minutter, ved hjælp af en timer. Fortnite har vist sig at være vanedannede, men da en Fortnite kamp kun varer i op til 20 minutter bør der være rigeligt tid til underholdning. Hvis du synes dit barn spiller for meget, kan det være en god idé at undersøge hvad årsagen er. Er det fordi at dit barn er bange for at gå glip af noget blandt vennerne? Er der en kultur blandt vennerne, hvor man skal have det sidste nye ekstraudstyr? Eller føler dit barn sig blot underholdt af spillet?

 

Afslutningsvis anbefaler vi også, at du ikke afslutter spillet midt i en kamp, da dit barn vil efterlade sine holdkammerater i undertal, hvilket sandsynligvis vil betyde, at de taber kampen. Dette kan medføre frustrationer hos barnet og vennerne, hvilket en god forventningsafstemning kan undgå.

 

 

Læs også vores blogindlæg: Fortnite-ordbog til forældre