Gode venner på nettet - Sådan undgår dit barn dårlige oplevelser online

 

Er der fuld fart på chatten hos de mindste? Så fortvivl ikke. Det er helt normalt at møde nye venner på nettet, og det kan være en god måde at lære at udvikle sig på. Vi har samlet gode råd til dig som digital forælder, så du kan støtte dit barn, samtidig med at du sikrer dig, alt er, som det skal være.

implementering af internet

Lær dit barn at sige fra

Fortæl dit barn, at det er godt at sætte grænser. Hvis de kan lære at mærke efter inden i sig selv, så lader de sig heller ikke lokke af noget, der føles forkert. Hvis nogen skriver noget mærkeligt eller ubehageligt, er det bedst bare at lukke ned.

 

Personlige info forbliver personlig

Husk at fortælle dit barn, at personlige oplysninger som fulde navn, adresse og telefonnummer ikke skal deles med fremmede – heller ikke chatvennerne. Der er så mange andre sjove ting at tale om.

 

Støt dit barn

Selvom du måske ikke forstår hele den store, vide, webverden, er det stadig en god idé at være interesseret, positiv og støttende. På den måde vil dit barn føle sig tryg ved at lukke dig ind – og dele med dig, hvis noget dårligt skulle ske.  

 

Ta’ med som det 3. hjul

Måske kommer der en dag, hvor dit barn har lyst til at møde sin chatven. Det er der ikke noget galt med, så længe du tager med. Derfor er det også vigtigt at dit barn føler, at I kan tale om emnet – så bliver det også lettere for dig at være med hele vejen.

 

Gem de grimme beskeder

Hvis dit barn oplever noget ubehageligt, er det en god idé at gemme beviserne for en sikkerheds skyld. Ta’ et screenshot af samtalen eller gem det, der er blevet sendt. Det gør det lettere, hvis I får brug for at tage sagen videre.

SIG NEJ!

- Et tiltag, der er værd at sige ja til.

Politiet og Interpol arbejder sammen om SIG NEJ!-kampagnen* i hele Europa for at stoppe grooming - processen, hvor en voksen manipulerer et barn online for at opbygge et tillidsforhold. Det er typisk for at få barnet til at sende intim info, billeder eller film – og senere true med at offentliggøre det, hvis ikke barnet sender yderligere billeder for eksempel. Her er 2 huskeregler:


#1 Dit barn skal være skeptisk over for online venner – er Hugo virkelig bare Hugo?

#2 Tal med dit barn om god stil i sociale relationer på nettet – hvad er go og no go?

 

*https://redbarnet.dk/skole/sikkerchat/nyt-fra-sikkerchat/sig-nej/