Ny lovgivning om blankmedieordningen

Der er fra den 1. januar 2022 kommet en ny lovgivning vedrørende blankmedieordningen, som kan påvirke dig som erhvervskunde. Den nye lovgivning medfører, at alle danske forhandlere af smartphones, tablets, computere og harddiske, herunder Telenor, skal opkræve et lovpligtigt vederlag pr. enhed, der er købt fra den 1. januar 2022 og frem.

I 2024 er blankmedievederlaget 47,70 DKK ex. moms pr. enhed, uanset om du køber én eller 200 mobiltelefoner til dine medarbejdere i virksomheden.

Lovkravet er gældende for såkaldte ”integrerede lagringsmedier”. Det kan for eksempel være en smartphone, hvorpå du kan lagre musik eller andre lydfiler. Uanset om du eller dine medarbejdere vælger at lagre musik eller ej, er vederlaget lovpligtigt, da selve muligheden for at kunne lagre medier foreligger.

Vederlaget er en kompensation for privatkopiering og går til kunstnere og producenter. Det skal opkræves af os og indbetales til Copydan, der administrerer ordningen.

*Vil du fritages for at betale vederlaget? Læs mere i afsnittet 'Sådan undgår du vederlaget'.

Telenor opkræver vederlaget

Selvom det er Copydan, der administrerer ordningen om blankmedievederlaget, er det fra politisk side besluttet, at opkrævningen skal ske af forhandlerne.

Derfor er det Telenors pligt at opkræve alle erhvervskunder et vederlag på 47,70 DKK ex. moms pr. købte enhed efter den 1. januar 2024.

Vederlaget vil blive efterfaktureret, og vi afregner vederlaget kvartalsvis. Derfor vil vederlaget ikke nødvendigvis fremgå af den næstfølgende faktura.

Har du allerede købt mobile enheder i år?

Hvis vi allerede har registreret, at du som erhvervskunde har købt mobiltelefoner eller tablets i år, vil du blive opkrævet det lovpligtige vederlag pr. enhed købt siden den 1. januar 2022.

Når du som erhvervskunde i fremtiden køber en mobiltelefon eller tablet hos os, vil vederlaget blive efterfaktureret.

Hvis du er i tvivl om, hvor mange mobile enheder I har købt siden årsskiftet, kan du altid tjekke jeres faktura i OneScreen Business.

Sådan undgår du vederlaget  

*Som erhvervskunde kan du undgå vederlaget ved at registrere din virksomhed hos Copydan.

Ved registrering vil din virksomhed slippe for vederlag pr. enhed købt siden 1. januar 2022 samt vederlagsfrit kunne købe smartphones og tablets hos Telenor i fremtiden.

Alle i virksomheden kan udføre registreringen. Det behøver altså ikke at være en underskriftsberettiget, der tilmelder virksomheden. Det er nemt og hurtigt at lade sig registrere, og hver virksomhed skal kun lade sig registrere én gang.

Vi opfordrer alle erhvervskunder til at gøre det snarest muligt for at undgå opkrævning af vederlaget.

Du kan læse mere om blankmedievederlagsordningen her.

 

Spørgsmål og svar

Har du stadig spørgsmål?

Hvis du er i tvivl om noget, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice - Vi er klar mandag til lørdag 7-23.