#digitalpænt for lærere
#digitalpænt programmet er for alle 4., 5. og 6. klasser og har til formål at bekæmpe digital mobning i Danmark. Er du lærer for en af de klassetrin, kan programmet derfor være relevant for dig. Her kan du læse om, hvordan du som lærer kan deltage i programmet og være med til at sætte digital dannelse på skoleskemaet.
#digitalpænt programmet er for alle 4., 5. og 6. klasser og har til formål at bekæmpe digital mobning i Danmark. Er du lærer for en af de klassetrin, kan programmet derfor være relevant for dig. Her kan du læse om, hvordan du som lærer kan deltage i programmet og være med til at sætte digital dannelse på skoleskemaet.
#digitalpænt-materiale
Rasmus Jensen er en af lærerne, der har sat digital mobning på skoleskemaet. Herunder giver han gode råd til, hvordan du som lærer kan arbejde med #digitalpænt-materialet.
Find materiale fra #digitalpænt 2021
Herunder kan du finde materialet fra #digitalpænt 2021
Gruppearbejdet
Plenumdel
Tidligere #digitalpænt materialer
Hvad kan vi selv gøre, når vi oplever digital mobning?
En workshop hvor eleverne afprøver hvordan forskellige handlinger kan påvirke mobbe-situationer, der forekommer på sociale medier.
Henvender sig til 4., 5. og 6. klasser og kan gennemføres på 2 – 4 lektioner.
Materiale:
Hvordan opleves ytringer på sociale medier?
Et dynamisk spil hvor eleverne indtager en rolle og gennemspiller nogle dilemmaer. De oplever hvilke reaktioner deres ytringer kan føre til og diskuterer konsekvenserne.
Henvender sig til 4., 5. og 6. klasser og kan gennemføres på 3 – 4 lektioner.
Materiale:
Digital mobning er desværre stadig et stort og stigende problem. 6 ud af 10 børn har oplevet at være udsat for digital mobning som eksklusion eller grimme kommentarer. I Telenor vil vi gerne bidrage til, at vores børn kan færdes trygt på nettet og bruge digitale og sociale medier uden frygt for at blive mobbet. Derfor lancerede vi i 2016 #digitalpænt, som har til formål at bekæmpe digital mobning i Danmark.
"Eleverne har lært, at man skal tale pænt. Men også mere konkret - hvordan gør man det så? Vi har lavet nogle sociale spilleregler for det digitale klasseværelse.!"
Dorthe Aspegren Bendixen
- Lærer i 5. klasse
"Eleverne er blevet bevidstgjorte om, hvad de så kan gøre. Både, som dem det går udover, men også som dem, der ser på. Det der med at være den stærke og sige fra og også hjælpe andre med at sige fra - det er de blevet meget mere bevidste om."
Anja Thomadsen
- Lærer i 6. klasse
#digitalpænt temaer fra de tidligere år
Resultater fra #digitalpænt lærerundersøgelse 2020
- 95% svarer, at materialet fra konkurrencen var relevant/meget relevant for eleverne
- 83% af lærerne oplever digital mobning som et stigende problem
- 95% vurderer, at arbejdet med konkurrencen kan være med til at forebygge digital mobning
- 89% svarer, at konkurrencen har motiveret dem til at arbejde mere med digital mobning som emne i undervisningen
Værktøj til forældremøder
De sociale medier er ofte på dagsordenen til forældremøder og et emne, der kan skabe debat og uenighed. Derfor har Medierådet for Børn og Unge udviklet nogle dialogredskaber til hhv. indskoling og mellemtrin med forskellige digitale temaer som den første mobil, tonen på nettet, mobiltid, billeddeling og mobilpolitik, der kan hjælpe med at facilitere en konstruktiv dialog.