Sådan støtter du dit barns digitale dannelse og forebygger ubehagelige hændelser på nettet

Råd til forældre
Vi har samlet en række råd til, hvordan du som forældre kan være en støtte i barnets digitale opvækst samt forebygge og stoppe digital mobning, eksklusion og grimt sprogbrug.

Understøt digital dannelse

Vær en god rollemodel
Som forældre er du rollemodel for barnet - også når det gælder den digitale adfærd. Tænk derfor over, hvordan du selv opfører dig på nettet og sociale medier.

Vær en god lytter
Lyt interesseret og spørg ind, når dit barn fortæller dig om noget, det har oplevet på nettet.

Tal med dit barn om deres digitale hverdag
Spørg ind til hvad der er sket på nettet i dag på samme måde, som du taler med dit barn om, hvordan han/hun ellers har det.

Hjælp med at sætte grænser
Hjælp dit barn med at sætte grænser for sig selv og for andre. Mind barnet om ikke at finde sig i mobning, eksklusion eller andre ubehagelige oplevelser online.

Hold den gode tone
Fortæl barnet om, at man aldrig skal skrive noget på nettet, som man ikke ville sige ansigt-til-ansigt.

Forebyg og stop de dårlige oplevelser på nettet

Giv opbakning
Hvis dit barn kommer til dig med en konkret sag, så bak op og støt barnet – at lukke for internetadgangen eller barnets profiler på de sociale medier løser ikke problemet. Derimod er der en risiko for, at dit barn bliver lukket ude for et vigtigt fællesskab med kammeraterne.

Svar ikke igen
Lær barnet ikke at svare på krænkende eller ubehagelige beskeder. Det vil sandsynligvis blot føre til at situationen yderligere eskalerer. Forsøg først at løse problemet på laveste niveau Hvis det er et barn, der sender de ubehagelig ting, så forsøg at kontakte forældrene til barnet og tag en konstruktiv dialog. Det kan også være en god ide at tale med en lærer, som kender børnene.

Hjælp med at blokere
Foreslå gerne barnet at blokere eller fjerne afsendere af det ubehagelige indhold.

Indsaml dokumentation
Uhensigtsmæssige oplevelser på nettet skal dokumenteres, så de kan stoppes. Dokumentation kan for eksempel være beskeder eller screenshots. Hvis dokumentationen bliver gemt, har I vigtige beviser, hvis I ønsker at søge hjælp eller rapportere hændelsen til for eksempel politiet.

Søg hjælp
Søg eventuel hjælp og råd hos organisationer, der arbejder med mobning, mistrivsel og krænkelser. Husk at det også er muligt at spore mobning eller andre digitale krænkelser på nettet, også selvom det kommer fra anonyme brugere.