Hvad er datanetværk?

Hvad er datanetværk, hvordan fungerer de egentlig, hvordan er de bygget, og hvordan kan du sikre dem mod cyberkriminelle? I denne indledning til datanetværk vil vi udforske begrebet, dets opbygning og metoder til at beskytte det mod cyberkriminelle. Du vil få en forståelse for datanetværkets drift, den arkitektur, der ligger bag deres design, samt vigtige sikkerhedsforanstaltninger.

 

Hvad er et datanetværk?

Et datanetværk består af to eller flere computere, der er forbundet med hinanden. Enten via kabler eller trådløst via Wi-Fi. Formålet er at udveksle eller dele data og ressourcer. Et datanetværk opbygges ved hjælp af hardware som PC’er, routere, switches og kabler samt software (operativsystemer eller apps).

 

Geografisk placering definerer ofte et datanetværk. For eksempel består et LAN (Local Area Network) af indbyrdes forbundne computere i et defineret fysisk rum, såsom en kontorbygning. Mens et WAN (Wide Area Network) kan forbinde computere på tværs af lande og kontinenter. Internettet er det første eksempel på et WAN, der forbinder milliarder af computere verden over.

 

Et netværk muliggør forbindelse og kommunikation til alle forretnings- underholdnings- og forskningsformål. Internettet, e-mail, lyd- og videodeling, online shopping, livestreaming og sociale netværk eksisterer alle på grund af computernetværk.

 

Hvordan fungerer det?

Et datanetværk forbinder enheder såsom computere, routere og switches ved hjælp af kabler,fiber eller trådløse signaler. Disse forbindelser gør det muligt for enheder på et netværk at kommunikere og dele information og ressourcer.

 

Netværk følger protokoller, der definerer, hvordan kommunikation sendes og modtages. Disse protokoller tillader enheder at kommunikere. Hver enhed på et netværk bruger en internetprotokol eller IP-adresse, en række tal, der unikt identificerer en enhed og tillader andre enheder at genkende den.

 

Routere er virtuelle eller fysiske enheder, der letter kommunikationen mellem forskellige netværk. Routere analyserer information for at finde den bedste måde for data at nå deres endelige destination. Switches forbinder enheder og styrer peer-to-peer-kommunikation i et netværk, hvilket sikrer, at pakker med information, der rejser på tværs af netværket, når deres endelige destination.

 

Typer af datanetværk

Efterhånden som netværksbehovene har udviklet sig, har de typer af datanetværk, der understøtter disse behov, også udviklet sig. Her er de mest almindelige og udbredte datanetværkstyper:

 

  • LAN: (Local Area Network): Et LAN forbinder over en relativ kort afstand, hvor enheder kan dele data, filer og ressourcer. Et LAN kan for eksempel forbinde alle computere i en kontorbygning. Normalt er LAN privatejet og -administreret.
  • WLAN (Wireless Local Area Network): Et WLAN er ligesom et LAN, men forbindelser mellem enheder på netværket laves trådløst. Med andre ord er det et lokalt netværk, der bruger Wi-Fi til at kommunikere.
  • WAN (Wide Area Network): Som navnet antyder, forbinder WAN-computere over et stort område. Fx på tværs af byer, lande og endda kontinenter. Internettet er det største WAN-netværk, der forbinder milliarder af computere verden over.
  • MAN (Metropolitan Area Network): Et MAN- netværk er normalt større end et LAN, men mindre end et WAN. Det er normalt byer og offentlige enheder, der normalt ejer og administrerer en MAN.

 

  • PAN (Personal Area Network): Et PAN-netværk er simpelthen et netværk, der kun betjener én person. Hvis du for eksempel har en iPhone og en Mac, er det meget sandsynligt, at du har konfigureret et PAN, der deler og synkroniserer indhold mellem enhederne – beskeder, e-mails, billeder og mere – der deles på tværs af begge enheder.

 

  • SAN (Storeage Area Network): Et SAN er et specialiseret netværk, der giver adgang til cloud-lagerplads - delt netværk eller cloud storage, der ser ud og fungerer for brugeren som et lagerdrev, der er fysisk forbundet til en computer. SAN overfører data mellem servere og lagerenheder ved hjælp af fiberkabler og switches.

 

  • CAN (Campus Area Network): En CAN er typisk større end et LAN, men mindre end et WAN. CAN dækker typisk områder såsom gymnasier og universiteter.

 

  • VPN (Virtual Private Network): En VPN er en sikker end-to-end-forbindelse mellem to enheder i netværket. En VPN giver dig mulighed for at etablere en beskyttet netværksforbindelse, når du bruger offentlige netværk. En VPN krypterer din internettrafik og skjuler din online identitet. Dette gør det sværere for tredjeparter at spore dine onlineaktiviteter og stjæle data.

 

Udforsk Nordic Connect

Dine kommunikationsmuligheder samlet ét sted.

Dine kommunikationsmuligheder samlet ét sted.

Læs mere her