Tryghed for børn og unge

Tryghed for børn og unge

Moderne teknologi, smartphones og computere er indgangen til en fantastisk ny verden af muligheder, viden og fristende tilbud.

Moderne teknologi, smartphones og computere er indgangen til en fantastisk ny verden af muligheder, viden og fristende tilbud.

Vi støtter kampen mod digital mobning

1.Forældreguide til mobiltelefon

Vi har sammen med Medierådet for Børn og Unge, Teleindustrien og teleselskaberne 3, TDC og Telia udviklet en forældreguide. Guiden informerer generelt om børns brug af smartphone og deres online aktiviteter. Og den giver input til, hvordan du som forælder kan hjælpe dit barn med at vælge det rigtige abonnement og den rigtige mobiltelefon.

Forældreguide Mobiltelefon til 9-12 årige

2. Undgå at regningen løber løbsk

Langt de fleste børn og unge har en smartphone – og med sådan en i hånden, er der ikke langt til internettets mange fristelser. For i dag er det ikke så meget tale og sms’er, der koster penge. Det er mere data, apps og spil, der kan få regningen til at løbe løbsk.
Hos Telenor tilbyder vi række forskellige services, der kan hjælpe dig med at styre dit barns forbrug.
Børnesikring: Med Telenors Børnesikring kan du spærre for mms og indholdstakserede tjenester, som koster ekstra (fx ringetoner, spil og konkurrencer). Du kan også begrænse dit barns mulighed for at ringe til eller fra udlandet. Læs mere om Børnesikring her.
Forbrugskontrol: Med Forbrugskontrol sætter du et loft på det månedlige forbrug. Loftet omfatter både samtale, sms, mms og datatrafik. Når dit barns forbrug rammer loftet, bliver telefonen automatisk lukket inden for 24 timer. Andre kan stadig ringe til telefonen – men barnet selv kan kun ringe til 112.

3. Gratis apps kan bliver en dyr fornøjelse

Selv en gratis app kan bliver dyr. For flere af dem giver mulighed for at bruge funktionen "Køb fra programmer", som giver dit barn mulighed for at købe fx ekstra udstyr til spillet inden i app’en.

4. Kontrol med dataforbrug på smartphones

Ønsker du ikke, at dit barn bruger mere data, end der er inkluderet i abonnementet, kan du sætte en spærring for køb af ekstra datapakker. Derefter kan dit barn ikke selv købe ekstra data. Dit barns dataforbrug kan hurtigt blive højt eller brugt op, hvis mobilen fx er sat til automatisk at opdatere.
Der findes flere små, gratis programmer, som løbende holder øje med telefonens dataforbrug. Til iPhone er der fx Dataman, mens Norton Mobile Utilities klarer opgaven på Android-telefoner.
Ønsker du at spærre for ekstra køb af data, kan du kontakte Kundeservice på 72 100 100 eller tilmelde spærringen på Mit Telenor.

5. Sikring mod særligt indhold

Mobiltelefoni og internet smelter stadig mere og mere sammen. Og med en smartphone i hånden, har selv små fingre direkte adgang til indhold og billeder, der kan være umulige at slette fra hukommelsen.
Du kan blokere både computere og smartphones for adgangen til fx erotiske eller voldelige sider. Og du har mulighed for helt at spærre for adgangen til internettet. Men det er ikke altid nødvendigt at gå så drastisk til værks. En god og jævnlig dialog kan gøre hele forskellen for dig og dit barn – for internettet vil under alle omstændigheder blive en væsentlig del af dit barns liv.
Der kan være situationer, hvor en total spærring er det rigtige. Men husk, at barnet let kan få adgang til internet andre steder – fx hos venner, i skolen, på netcafé eller på biblioteket. Derfor er det mest effektive at hjælpe barnet til at blive en tryg og kompetent internetbruger.

6. Adfærd på sociale netværk

Skal mit barn have en profil på et socialt netværk? Risikerer det at bruge for meget af sin tid på nettet i stedet for at lege "rigtigt"? Er der en fare for at blive mobbet? Og hvad er det bedste værn mod fx seksuelle tilnærmelser? Det er blot nogle af de spørgsmål, mange forældre bokser med og svært at svare entydigt på.
Medierådet for Børn og Unge opfordrer alle forældre til at sætte sig ind i reglerne for det konkrete sociale netværk og hjælper barnet med at sætte de rigtige indstillinger for fx sikkerhed og private oplysninger. Flere af de sociale netværk har også egentlige sider for forældre.