Maja fik delt sexhistorier på nettet

07. juli 2022 | Digitale krænkelser | 3 min.
Hvad ville du gøre, hvis du fandt ud af, at der blev delt sexhistorier om dig på nettet? Og nå ja, så har den person, der skrev historierne også delt dit fulde navn og telefonnummer. Det spørgsmål blev Maja nødt til at tage stilling til, da hun en aften modtog en e-mail fra en, hun ikke kendte. I mailen stod der, at der blev delt opdigtede sexhistorier og personlige oplysninger om hende på nettet.

Maja blev dybt rystet og chokeret, og kontaktede med det samme politiet for at anmelde sagen. Desværre gik det ikke som hun havde håbet på: 

 

”Hjælpen hos politiet var mangelfuld. De kunne intet gøre, da min sag ikke faldt ind under nogen paragraf og der ikke var tale om deling af intime billeder. Jeg blev krænket ved falske oplysninger om min person, samt deling af mit fulde navn og telefonnummer på en chatside på nettet. Det kunne de åbenbart ikke gøre noget ved.”  

 

Så Maja fortsætter med at få mails fra personen, der havde læst sexhistorier om hende på nettet. Hun begynder også at modtage opkald fra vedkommende - ofte midt om natten.  

 

En dag finder Maja ud af, at hun ikke er den eneste, det er gået ud over. Hun får kontakt med en anden kvinde, som også har fået delt opdigtede sexhistorier om hende med kvindens navn og billeder tilføjet. Maja holder kontakten til den anden kvinde i håb om at finde ud af, hvem der skriver og deler sexhistorierne, men det er opslidende hele tiden at skulle forholde sig til historierne, og hun føler sig magtesløs over at stå alene i sin søgen på ophavsmanden. 

Vidste du at ...

87% af os danskere mangler viden om, hvad vi skal gøre, hvis vi bliver udsat for digitale krænkelser.

Kunne få juridisk hjælp gennem sit mobilabonnement

For Maja kom hjælpen fra et lidt uventet sted. Maja har nemlig mobilabonnement hos Telenor, og hun fandt ud af, at det også betyder, at hun er dækket af NetSikker, som er en service, der hjælper ved digitale krænkelser – herunder det, Maja blev udsat for. 

 

”Jeg oplevede hjælpen fra HELP som meget professionel og ordentlig. Jeg følte mig meget tryg ved at overgive sagen og følte at jeg blev taget seriøst. Jeg vil 100% altid tage kontakt til HELP igen, hvis noget lignende skulle ske.“ 

 

Maja fik tilknyttet en jurist, som blev sat ind i sagen og overtog al kontakt til de involverede, så Maja ikke skulle bruge flere kræfter på at kæmpe selv. Juristen fra HELP tog bl.a. kontakt til den person, der blev ved med at kontakte Maja, og fik vedkommende til at stoppe med at sende flere historier til hende. I stedet fik personen besked på at kontakte HELP, hvis der blev skrevet flere historier. Herefter hørte hverken Maja eller HELP mere fra den fremmede person. 

De sexhistorier, der allerede var blevet digtet om Maja, var blevet skrevet i et lukket chatforum på nettet, og forsvandt så snart chatrummet blev afsluttet. Men selvom sagen blev afsluttet, var Maja stadig påvirket. 

 

Læs også: NetSikker – Snapchat billeder blev delt på nettet

 

Hårdt at være under psykisk pres hele tiden

Det kan nemlig være et utroligt hårdt psykisk pres at være ufrivillig hovedperson i fremmede menneskers falske sexhistorier. For slet ikke at tale om ubehaget ved at få sit navn og telefonnummer udgivet blandt de folk, der enten skriver eller læser historierne – og på baggrund af det at modtage e-mails og opkald fra nogen, man ikke kender. 

Derfor var det en stor hjælp for Maja, da hun gennem NetSikker også fik dækket nogle psykologtimer hos en psykolog efter hendes eget valg. 

quote

Psykologhjælpen har bestemt haft en positiv effekt. Jeg er ikke længere bange for at være i mit hjem alene, og jeg føler ikke længere angst. Havde jeg ikke haft denne hjælp, så tror jeg stadig at jeg ville føle mig utryg.

I den traditionelle indboforsikring er der typisk en form for dækning for psykologhjælp, men den begrænser sig ofte til krisehjælp ved fx vold, røveri eller situationer, hvor nogen har været i overhængende livsfare. Dermed ville Maja ikke kunne få tilskud til psykologhjælp gennem sin egen indboforsikring, fordi hun hverken var udsat for fysisk vold eller i livsfare. 

 

Læs også: Anne-Mette udsat for digital sexafpresning

Hvad skal du gøre, hvis du bliver udsat for det, Maja blev udsat for?

  1. Saml dokumentation for det, der sker. Gem e-mails, tag screenshots af beskeder og chats (vær især opmærksom, hvis det er en chat, der forsvinder når chatrummet lukkes) og gem opkaldsstatistik fra din mobil.
     
  2. Kontakt HELP så hurtigt som muligt. Hvis du har mobilabonnement hos Telenor, har du NetSikker, som giver dig juridisk hjælp, hvis du bliver udsat for digitale krænkelser. Du får en jurist tilknyttet, der hjælper dig med alt fra at tage kontakt til politiet til at få slettet de krænkende ting, der ligger på nettet. Jo hurtigere, du kontakter HELP, jo hurtigere kan juristerne hjælpe med at begrænse og løse problemet.
     
  3. Sig til HELP, hvis du har brug for psykologhjælp. Det er helt naturligt at have brug for hjælp efter en krisesituation, og gennem NetSikker kan du få dækket op til 8.000 kr. i psykologhjælp (har du NetSikker Plus er det op til 40.000 kr.).
Ingen skal stå alene i kampen mod digitale krænkelser

Ingen skal stå alene i kampen mod digitale krænkelser

NetSikker er inkluderet i mobil- og internetabonnementer fra Telenor. Så står du aldrig alene, hvis du bliver udsat for digitale krænkelser.

Andre personlige historier

Se alle