Online grooming - når børnelokkeren går på nettet

19. maj 2021 | Digitale krænkelser | 1 min.
Internettet kan give børn og unge dejlige oplevelser. Desværre bliver det med jævnlige mellemrum udnyttet af internettets børnelokkere. Her gennemgår vi de vigtigste faser i grooming, så du kan hjælpe dit barn til at være på vagt.

Hvad er grooming?

Ordet i sig selv betyder at pleje eller passe sig selv eller andre. Det bruges også i overført betydning om dét at opbygge - og pleje - et venskab med et barn med den hensigt at begå seksuelle overgreb på barnet eller lokke den mindreårige til at sende nøgenbilleder af sig selv. Krænkeren har god tålmodighed. Han eller hun bruger tid på at udvælge barnet og sikre sig, at barnet tror på venskabet og har tillid til ham eller hende.

 

Krænkerens mødesteder

Ifølge Red Barnet er grooming-processen delt op i faser, som går igen i de fleste onlinerelaterede seksuelle overgreb på børn og unge. Det er vigtigt at kende faserne og de online platforme, groomingen foregår på, for at forstå de mekanismer og tricks, krænkeren bruger - og for at forstå, hvorfor barnet ”ikke bare sagde nej”.

 

Det begynder typisk online, hvor krænkeren, via en falsk profil, sender en venneanmodning til barnet. Det kunne fx være på TikTok, Instagram eller et andet socialt medie, der er populært hos børn.

Når barnet accepterer venneanmodningen og begynder at chatte med den falske profil, går groomingens første fase i gang.

 

Barnet skriver sammen med krænkeren, der fremstår som en ven, der vil det bedste. Det kan være svært for et barn at gennemskue, fordi groomerne er så dygtige - de ved, hvilke steder børnene er og de tilpasser sig børnenes sprog. Lidt efter lidt nedbrydes barnets skepsis og erstattes af tillid.

 

I de følgende faser tester krænkeren barnets evne til at holde på en hemmelighed og gør det klart, at der er noget på spil. På et tidspunkt arrangerer krænkeren et møde alene med barnet eller spørger om intime billeder.

quote

Krænkeren sørger for at fortælle barnet, at det er noget særligt, de har sammen, noget andre ikke vil kunne forstå, og at barnet selv har været med til at arrangere det

Hvad skal du gøre, hvis det sker?

Hvis du eller dit barn har været udsat for grooming eller forsøg på det, kan du melde det til politiet. Du kan gøre det direkte på politiets hjemmeside eller ved at ringe til politiet.

Vidste du at...

Anmeldelser om digitale krænkelser er steget 150% fra 2018 til 2020
Læs også vores tjekliste til at gennemskue en falsk profil

Læs også vores tjekliste til at gennemskue en falsk profil

Relaterede artikler

Se alle